Teater og scene

Karianne Jæger er produsent i Scenekvelder i Folketeateret.

– Abid Raja redder julen

Det sier privatteateret som nå kjører på med «Reisen til Julestjernen».

Publisert Sist oppdatert

Da Folketeateret kapret «Reisen til Julestjernen», som har vært spilt på Nationaltheatret siden 1924, førte koronapandemien nesten til avlysning.

Nå er den tradisjonsrike juleforestillingen berget i sitt nye «hjem», takket være myndighetenes stimuleringspakke. Produsent Karianne Jæger i Scenekvelder er klar i uttalelsen:

– For oss har Abid Raja reddet julen. Vi vet at mange nordmenn har sterke følelser for denne forestillingen, og det hadde vært trist om koronapandemien hadde satt en stopper for Sonjas reise til Julestjernen etter nesten 100 år.

Billettsalget til Folketeaterets versjon av «Reisen til Julestjernen» startet allerede 29. november i fjor.

– Men vi har ligget helt stille før vi nå de siste dagene internt tok avgjørelse om å spille, sier Jæger til NTB.

Ansatte også glade

Folketeateret la dermed også ut flere forestillinger. I alt blir det 21 forestillinger før jul, mens stykket spilles to ganger i romjulen. Premieren står 11. november.

Alle med bare 200 i salen, mot de 1.000 som trengs for å gå i overskudd – men ordningen gjør at teateret får kompensert for de billettene de ikke får lov til å selge, har NRK tidligere skrevet.

– Faren for avlysning var reell helt fram til nå, men de ordningene kulturminister Abid Raja presenterte gjør at vi tar sats og sørger for at «Reisen til Julestjernen» gjennomføres også i år. Det vet vi publikum blir glade for, det samme gjelder alle musikere, skuespillere og underleverandører som kan komme på jobb, heter det fra Jæger i en pressemelding.

Tilbake til røttene

Karianne Jæger sier til NTB at hun er stolt over at familien til Sverre Brandt lar dem forvalte den kulturskatten som hun mener forestillingen er. Brandt skrev stykket, som har musikk av Johan Halvorsen.

– Vi beveger oss tilbake til røttene og de opprinnelige ambisjonene Sverre Brandt hadde, både for orkester, kostymer og kulisser. Vi kan garantere både Brandt-familien og publikum at vi skal forvalte «Reisen til Julestjernen» med den respekten stykket fortjener, sier hun.

Det er familien som er rettighetshavere til forestillingen, og ikke fornyet kontrakten med Nationaltheatret. Tidligere i år ble det kjent at årsaken var fordi familien ikke var fornøyd med Kjersti Horns omskrevne 2016-versjon.

Sonja-datter

Det er datteren til Hanne Krogh – som spilte Sonja i 1976-filmen «Reisen til julestjernen» – som blir å finne i samme rolle 44 år senere. Amalie Krogh Sundbø stilte på audition på Folketeateret, og imponerte ifølge Jæger «stort» gjennom hele den omfattende prosessen.

– Til slutt var det helt åpenbart for oss hvilket talent hun besitter, og at hun er den perfekte Sonja. Vi gleder oss til å introdusere Amalie for publikummet vårt, de kommer til å oppdage fort hvorfor hun ble valgt ut for rollen.

Ellers medvirker Silya Nymoen som Heksa, Jakob Schøyen spiller Greven, Håvard Bakke gestalter Kongen og Julemannen, mens Ingar Helge Gimle blir å se som Nissefar.

Powered by Labrador CMS