Teater og scene

Senterpartiet om rehabiliteringen av Nationaltheatret: – Ingen løsning i nær fremtid

Senterpartiet støtter forslaget om Nationaltheatret på Tullinløkka, men mener det må sees på rimeligere løsninger enn den som konkret ligger på bordet nå.

Publisert Sist oppdatert

Mandag skrev KulturPlot at Kultur- og likestillingsdepartementet har mottatt og vurderer mulighetsutredningen om Nationaltheatret på Tullinløkka. Det er Statsbygg som har utredet muligheten.

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) synes forslaget om Nationaltheatret på Tullinløkka er interessant.

– Jeg merker meg også at veldig mange relevante aktører også mener dette bør sees på. For Senterpartiet er det i alle fall et langt bedre alternativ enn å gjøre som Høyre foreslår, nemlig å rive deler av det ærverdige Nationaltheatret vårt, skriver Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) i en epost.

Dobbelt så høy pris

Forslaget om et nytt teaterbygg på Tullinløkka, i tillegg til å rehabilitere det gamle, kom fra Anette Trettebergstuen i mai, etter at rehabilitering og oppgradering av det gamle teaterbygget på Johanne Dywads plass viste seg å bli over dobbelt så dyrt som regjeringens kostnadsramme.

Foto Nationaltheatret forfaller og trenger rehabilitering og utvidelse for dagens bruk. Nå vurderes et ekstra teaterbygg på Tullinløkka i stedet for utvidelse av teateret på Johanne Dywads plass. Foto: Terje Pedersen / NTB

Åslaug Sem-Jacobsen understreker at Nationaltheatret skal tas vare på, men at når summene blir så store er det naturlig å revurdere prosjektet og få ned prisen.

– Fellesskapets penger skal brukes riktig og fornuftig. At vi bruker en god slump av dem på å istandsette et så viktig bygg for kulturen, teaterkunsten og historien vår anser Senterpartiet absolutt som veldig viktig. Men det er klart at såpass store summer som dette må vurderes nøye og det er naturlig å veie dette gode målet opp mot andre mål man har for den samme pengesekken, sier hun.

Ser ingen løsning i nær fremtid

Sem-Jacobsen mener at med den økonomiske situasjonen som er nå, ligger det ikke noen løsning i nær fremtid ettersom at prosjektet har blitt så dyrt.

– Man må nok se nøye på andre løsninger enn den som konkret nå ligger på bordet. Men Nationaltheatret skal vi få tatt vare på, det vil jeg understreke, sier hun.

Rehabilitering og oppgradering av Nationaltheatret

  • Fra da Nationaltheatret åpnet i 1899, har det vært for lite. Gjennom årenes løp har det stadig blitt fremmet forslag om rehabilitering og utvidelse, uten at noe har blitt realisert.
  • I 2017 satt regjeringen en kostnadsramme på 1,9 milliarder for rehabilitering og oppgradering av Nationaltheatret.
  • I mai 2021 leverte Statsbygg «forprosjektet», som viser hvordan bygget kan totalrenoveres med amfiscenen liggende under bakken. Prisen ble 2 milliarder dyrere enn det kostnadsrammen fra regjeringen ligger på.
  • I august 2021 avslo Kulturdepartementet forprosjektet, og ba Statsbygg lage et revidert forprosjekt innenfor kostnadsrammen og uten amfiscenen.
  • I februar 2022 leverte Statsbygg et revidert forprosjekt. Versjonen uten amfiscenen koster 4,4 milliarder.
  • I mai 2022 fikk Statsbygg i oppgave å utrede et nytt teaterbygg på Tullinløkka med tilknytning til Nasjonalgalleriet. Utredningen skal inneholde hvor mye det koster å rehabilitere det gamle Nationaltheatret uten å oppgradere det, da behovet for et teknisk moderne teater kan fylles av et nytt teaterbygg på Tullinløkka.
  • Mulighetsutredningen vurderes nå av Kultur- og likestillingsdepartementet.
Powered by Labrador CMS