Teater og scene

Pågående vurderinger om Nationaltheatret på Tullinløkka

Kultur- og likestillingsdepartementet har mottatt mulighetsutredningen om Nationaltheatret på Tullinløkka.

Publisert Sist oppdatert

Som alternativ til oppgradering i tillegg til rehabilitering av Nationaltheatret, luftet Anette Trettebergstuen muligheten for et helt nytt teaterbygg på Tullinløkka, skrev KulturPlot i mai i år. Forslaget innebærer at det nye teaterbygget skal kobles på det gamle Nasjonalgalleriet.

Statsbygg fikk i oppgave å utrede muligheten, inkludert å informere hvor mye det koster å rehabilitere det gamle Nationaltheatret uten å oppgradere det, da behovet for et teknisk moderne teater kan fylles av et nytt teaterbygg på Tullinløkka.

Mulighetsutredningen er nå mottatt og vurderes av Kultur- og likestillingsdepartementet.

Venter på statsbudsjettet

– Utredningen vurderes av departementet før regjeringen kan ta en beslutning om Nationaltheatret, skriver statssekretær Odin Adelsten Aunan Bohmann i en epost.

Statsbygg venter på statsbudsjettet før nyheter kan deles:

– Vi har ikke noen nyheter som vi kan dele per dato. Vi venter på statsbudsjettet primo oktober, skriver prosjektsjef Vibeke Norum.

Delte reaksjoner

Bakgrunnen for forslaget, er det reviderte forprosjektet for Nationaltheatret Statsbygg la frem i februar 2022, med en over dobbelt så høy pris som det regjeringen satt som kostnadsramme i 2017.

Forslaget om nytt teaterbygg på Tullinløkka har vekket delte reaksjoner. Høyres Tage Pettersen kalte det for «Ole Brumm-tankegang». Han frykter økt pengebruk, og at kulturlivet i andre byer mener vi bruker for mye penger på kultur i Oslo. Trettebergstuen mener Høyres forslag, med både rehabilitering og oppgradering av Nationaltheatret uten ekstra tilbygg, blir dobbelt så dyrt som regjeringens løsning. Hun påpeker at man med deres forslag ikke får mer teater for pengene, som man gjør med et nytt teaterbygg på Tullinløkka.

Rehabilitering og oppgradering av Nationaltheatret

  • Fra da Nationaltheatret åpnet i 1899, har det vært for lite. Gjennom årenes løp har det stadig blitt fremmet forslag om rehabilitering og utvidelse, uten at noe har blitt realisert.
  • I 2017 satt regjeringen en kostnadsramme på 1,9 milliarder for rehabilitering og oppgradering av Nationaltheatret.
  • I mai 2021 leverte Statsbygg «forprosjektet», som viser hvordan bygget kan totalrenoveres med amfiscenen liggende under bakken. Prisen ble 2 milliarder dyrere enn det kostnadsrammen fra regjeringen ligger på.
  • I august 2021 avslo Kulturdepartementet forprosjektet, og ba Statsbygg lage et revidert forprosjekt innenfor kostnadsrammen og uten amfiscenen.
  • I februar 2022 leverte Statsbygg et revidert forprosjekt. Versjonen uten amfiscenen koster 4,4 milliarder.
  • I mai 2022 fikk Statsbygg i oppgave å utrede et nytt teaterbygg på Tullinløkka med tilknytning til Nasjonalgalleriet. Utredningen skal inneholde hvor mye det koster å rehabilitere det gamle Nationaltheatret uten å oppgradere det, da behovet for et teknisk moderne teater kan fylles av et nytt teaterbygg på Tullinløkka.
  • Mulighetsutredningen vurderes nå av Kultur- og likestillingsdepartementet.
Powered by Labrador CMS