Samfunn

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja.

– Jeg har gjort det jeg skulle gjøre for kulturen

– Som politiker bør du kunne penger. Det kan jeg, og det er dét jeg må måles på, sier kulturminister Abid Raja om kritikken mot ham.

Publisert Sist oppdatert

De rødgrønne jobber nå med at sonderingene skal gå over i reelle forhandlinger om regjeringsmakt på Hurdalsjøen hotell. I midten av oktober, et par dager etter at statsminister Erna Solberg har lagt frem Statsbudsjettet, håper partiene å kunne være samstemte om en ny regjeringsplattform.

Nå når dagens statsråders tid rundt kongens bord nærmer seg slutten, er det også naturlig å reflektere over det de har oppnådd i regjering. Kulturminister Abid Raja har ledet kultursektoren gjennom den krevende pandemien. Selv er han opptatt av han må bli målt på de konkrete resultatene han har oppnådd for kulturlivet.

– Som mange påpekte i begynnelsen hadde jeg ingen bakgrunn fra kultursektoren da jeg tiltrådte. Men jeg har tidligere jobbet med finans og nasjonal transportplan på Stortinget – begge deler fagfelt jeg heller ikke hadde erfaring fra. Som politiker bør du kunne penger. Det kan jeg, og det er dét jeg må måles på, sier Raja til KulturPlot.

Nå er kulturen, frivilligheten og idretten sluppet fri. Kravene om en meters avstand, faste tilviste plasser, kohorter eller antallsbegrensninger på arrangementer er historie.

– Det har vært 18 svært vanskelige måneder for kulturen, frivilligheten og idretten som lever av å samle folk på store og små arrangementer, sier han.

– Verdens beste ordninger

Når det gjelder kulturkrisen trekker Raja frem at Norge har verdens beste ordninger for sektoren.

– Det er politisk bevisste valg vi har gjort som har bidratt til dette. Jeg har gjort det jeg skulle gjøre for kulturen. Det kan ingen ta fra meg, hevder Raja.

Han beskriver gjenåpningen som en ekstremt viktig milepæl og noe han har ventet på hele tiden. Han har stor tro på at dette kommer til å gå bra, og er fullstendig optimist på kulturens, idrettens og frivillighetens vegne.

Det er ikke unaturlig at enkelte under denne krisen har sterke meninger, særlig når en selv får avslag

– Selv om vi nå åpner for fullt, skal vi huske på at det kan bli vanskelig for kulturen, idretten og frivilligheten å gå tilbake til normalen. Det skjer ikke over natta. Mange systemer skal tilbake, og billetter selges ikke ut fra en dag til en annen. Derfor vil jeg samtidig oppfordre hele det norske folk til å dra på konsert, teater og idrettsarrangement, være med på å ta hverdagen tilbake. For den kommer ikke helt av seg selv, selv om vi nå åpner for fullt. Jeg kommer til å selv dra på alt jeg kan fremover, og jeg gleder meg, sier han.

Selv var han på teater på Operaen i helgen. Der hadde de ikke rukket å selge alle billettene til forestillingen ennå.

Kritikken

Som kulturminister har Abid Raja ikke kunnet unngå å registrere kritikken som har kommet mot ham. Det ser han ikke som unaturlig under en krise.

– Jeg har sett at det er enkeltaktører som har vært kritiske. Og det er ikke unaturlig at enkelte under denne krisen har sterke meninger, særlig når en selv får avslag. Derfor vil jeg gjerne få presisere følgende tall:

  1. Vi har laget verdens beste og romsligste ordninger for kultursektoren, frivilligheten og idretten. Det er ingen andre land som har bedre ordninger enn de vi har laget for kulturen, frivilligheten og idretten

  2. På kultursektoren var det færre konkurser både i 2020 og i 2021 enn det som var normalt i årene før korona. Faktisk er det flere nyetableringer enn antall konkurser

  3. Cirka 30.000 små og mellomstore kulturarrangementer har fått støtte til å bli gjennomført over hele Norge, med støtte fra ordninger vi har laget

  4. Vi har stilt opp så langt med over 10 milliarder ekstra til min sektor over Kulturdepartementets sitt budsjett

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) under en pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag. Foto Gorm Kallestad / NTB

– Jeg er også glad for å slå det tindrende klart fast at forlengelsen av kompensasjonsordningen ut året for kultursektoren fremdeles gjelder, selv om vi nå åpner opp. Kultursektoren kan senke skuldrene. Vi sørger for at sikkerhetsnettet er der for dere dersom det skjer lokale utbrudd.

Ordningene var varslet å vare ut oktober, men nå bekrefter kultur- og likestillingsminister Abid Raja at han forlenger ordningen ut året, selv om alle tiltak forsvinner.

– Og, jeg vil også meddele at vi nå også forlenger ordningen for frivillighet og idrett ut hele året, slik at hele min sektor kan ha nødvendig trygghet.

– Ordningene har reddet svært mange kulturaktører og truffet bredt. Nå på veien ut av pandemien vil jeg si at, til tross for at ordningene har vært løpende kritisert, viser tallene at ordningene først og fremst har vært svært vellykkede. Viljen kultursektoren har utvist viser at optimismen er der hos sektoren, og jeg har holdt det jeg lovet, jeg jeg har fortsatt å stille opp, det har jeg gjort hver eneste gang.

– Føler du deg urettferdig behandlet?

– Nei, det er ikke meg det er synd på. Jeg mener resultatene jeg har oppnådd taler for seg selv.

Roser sektoren

Raja kaller frivilligheten, idretten og kulturen for «limet i samfunnet». Og kultur er blant tingene nordmenn har savnet mest under krisen, i tillegg til å ta øl på byen.

– Jeg er derfor utrolig glad for at kultursektoren, idretten og frivilligheten har lyttet til regjeringens og mine råd og signaler, og har benyttet seg av ordningene og at pengene har kommet ut, og dermed at disse titusener av arrangementer har blitt gjennomført over hele Norge. Jeg mener at vi skal ha ordninger så lenge det er krise, også for å få bukt med de langsiktige konsekvensene av koronakrisen. Det kan tenkes det er enda lengre enn til nyåret. Det viktigste er at vi har holdt ord hele veien. Nå vil det komme ny kulturminister – vi på borgelig side har jo tapt regjeringsmakten – så får vi se om opposisjonen klarer å innfri de store løftene de har smykket seg med, sier han.

Han beskriver koronaen som vår tids største prøvelse. Men kulturen, idretten og frivilligheten har ikke gitt opp, og Raja roser sektoren for å ha funnet nye veier selv om det har vært vanskelige smittevernsregler å forholde seg til.

– Sammen har vi sørget for alt fra julekonserter til sommerarrangementer og fotballkamper og alt imellom over hele Norge. For alt ekstraarbeid og energi som kultursektoren, frivilligheten og idretten har lagt ned siste 18 månedene for å skape og spre kultur til befolkningen fortjener sektoren en stort takk. Så fra denne kulturministeren så skal hele sektoren få en stor takk!

Han mener ordningene regjeringen har utarbeidet har vært sterkt medvirkende til at det er færre konkurser på kultursektoren enn det er sammenlignet med før koronaen, og at et lyspunkt også er at det er flere nyetableringer på kultursektoren enn konkurser.

– Jeg håper kultursektorens, frivillighetens og idrettens optimisme smitter også over på den kulturministeren som skal komme, og jeg håper vedkommende lover, slik jeg hadde lovet, å levere resultater. For det er resultatene som bør telle. Og jeg ønsker gjerne å bli målt på mine resultater, avslutter Abid Raja.

Powered by Labrador CMS