Annonse
Kaizers Market på scenen under Kongsberg Jazzfestival i 2009. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Grunnlegger av Kongsberg Jazzfestival

– Artister som ikke liker våpenproduksjon, kan holde seg hjemme

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Sist uke ble det kjent at styret i Kongsberg Jazzfestival hadde vedtatt å ikke fornye hovedsponsoravtalen med Kongsberg Gruppen fra nyttår. Dette vakte sterke reaksjoner blant både politikere, næringsliv og festivalmedarbeidere i Kongsberg.

Derfor opphevet festivalstyret sitt eget vedtak, stilte sine plasser til disposisjon, og innledet nye samtaler om sponsoravtale med Kongsberg Gruppen.

På grunn av at Kongsberg Gruppen lager våpen, har det siden 2016 blitt arrangert en «motfestival» av Aksjonsgruppa Motvind, hvor de krever at festivalen må avslutte sponsoravtalen med våpenprodusenten.

Kjell Gunnar Hoff, som stiftet Kongsberg Jazzfestival i 1965 mener Motvind kan ødelegge Kongsberg Jazzfestival.

– Om man ikke liker at Norge har en våpenindustri – greit nok. Det er frivillig å spille på Kongsberg Jazzfestival. De som ikke godtar festivalens sponsorer, får holde seg hjemme. Det er nok av musikere som vil komme og spille på Kongsberg Jazzfestival, sier Hoff til Dagsavisen.

Både norske og internasjonale artister, inkludert sentrale jazzartister som Sidsel Endresen, Arve Henriksen, Sofie Tollefsbøl, Evan Parker m.fl., har gått ut og kritisert sponsoravtalen. Den svenske saksofonisten Mats Gustafsson har tatt til orde for boikott av festivalen.

Hoff mener artister først og fremst skal lyttes til når det gjelder musikk, ikke politikk:

– Kongsberg Jazzfestival må være upolitisk. Ellers kan det gå helt galt. De siste årene har festivalen fått et press fra noen som ikke liker våpenproduksjon. Folk må få ha sine meninger. Men det blir galt når de vil styre hvilke sponsorer festivalen skal ha. I tillegg vil de ha betaling for å opptre på festivalen. Dette er helt absurd, synes festivalgrunnleggeren.

Annonse
Annonse
Annonse