Annonse
Flere jazzmusikere er svært kritiske til at Kongsberg Jazzfestival snur angående Kongsberg Gruppen som sponsor etter press fra lokalmiljøet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Kritiske til at Kongsberg Jazzfestival gjenopptar samarbeid med våpenprodusent

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

I forrige uke kom det fram at styret i Kongsberg Jazzfestival ville avslutte den 20 år lange sponsoravtalen med våpenprodusenten Kongsberg Gruppen.

Nyheten vakte stor oppstandelse i lokalmiljøet og det endte med at styret i en pressemelding like før helgen meddelte at avtalen trolig vil bli forlenget likevel.

Klassekampen skriver at flere profilerte jazzartister oppfordrer nå festivalen til å holde fast på sitt opprinnelige vedtak. Etter at styret snudde, har jazzmusiker Heida Mobeck bestemt seg for å ikke spille på festivalen.

Også komponist og pianist Anja Lauvdal reagerer på at festivalledelsen er blitt presset av politikerne i byen og lokalavisen til å endre sitt opprinnelige vedtak.

– Et av argumentene fra varaordføreren var at man ikke skal blande kultur og politikk. Da tenker jeg det viktigste er at man lar festivalen gjøre nettopp det: være en kulturfestival. Når de snur etter press for politikere og næringsinteresser, får det en bismak, sier hun til Klassekampen.

Jazzmusiker og komponist Kjetil Møster skriver i Facebook-gruppa «Bransja prat» at han vil gi tre prosent av honoraret han fikk for å spille på festivalen i forfjor, til Norsk Folkehjelp. Det tilsvarer Kongsberg Gruppens andel av festivalens inntekter.

Musikkskribent Audun Vinger har selv opptrådt som DJ på klubbkvelder under Kongsberg Jazzfestival i flere år. Til Klassekampen sier han at han tror flere jazzmusikere vil boikotte festivalen hvis festivalen tar opp igjen samarbeidet med Kongsberg Gruppen.

– Flere enn den til nå ganske smale gruppa med uttalte motstandere av sponsoratet vil få kvaler med å opptre. Uansett hvordan man vrir og vender på det, er det knefall for sponsorer og kommersielle krefter. Det klinger veldig umusikalsk.

Annonse
Annonse
Annonse