Museum

Regjeringens kompensasjonsordninger treffer ikke museene, mener både Virke og museene selv.

Tøft for museene

Teknisk museum mangler krisepakker å søke på. KODE prøver å redde stumpene. Virke mener at regjeringen ikke klarer å lage en god nok kompensasjonsordning.

Publisert Sist oppdatert

Museene opplever tøffe tider økonomisk, og mange er fortvilet over at det ikke finnes kompensasjonsordninger som treffer.

Museumsdirektør ved Teknisk museum, Frode Meinich, sier til Dagsavisen at dette blir et dårlig år. Ifølge Meinich har ikke museet noen krisepakke de kan søke på, som treffer dem. Permitteringer og økonomisk svikt er hverdagen.

KODE: – Fortsatt alvorlig

I Bergen er ikke situasjonen lysere. Tidligere i uken var KulturPlot i kontakt med KODE (Kunstmuseer og komponisthjem) i Bergen. Strategi- og kommunikasjonsdirektør, Haakon Thuestad, kunne fortelle at situasjonen er alvorlig, og at det jobbes på spreng for å løse den:

– Den økonomiske situasjonen for KODE er svært alvorlig, og revidert nasjonalbudsjett inneholdt ingenting som endret dette. Vi fokuserer nå på å løse den situasjonen vi står i og har ikke anledning til ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, sier han.

Teknisk museum har mer enn 60 prosent offentlig finansiering, og dermed faller de utenfor den kompensasjonsordningen regjeringen kom med i revidert nasjonalbudsjett denne uken. Krisepakken til kultur, idrett og frivillighet ble utvidet fra 1 til 1,6 milliarder kroner, og gjelder fra 12. mars til 15. juni. Det spesifiseres likevel i pakken at alle såkalt ikke-skattepliktige virksomheter, som har mer enn 60 prosent offentlig finansiering, ikke får et rødt øre av krisepakken. Dette gjelder selv om disse kulturvirksomhetene har hatt stort bortfall av egeninntekt. Dette rammer spesielt museene hardt. Organisasjonen Virke var kritisk til kulturministere Abid Rajas opplegg da nasjonalbudsjettet ble lagt frem:

– Stortinget ba regjeringen lage en kompensasjonsordning som ivaretar ikke-skattepliktige virksomheter. Med det som er lagt frem i dag klarer ikke regjeringen å levere på den bestillingen. Det er fortsatt store hull, uttalte administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen i en pressemelding.

– Nesten parodisk

Direktør Frode Meinich synes det er nesten «parodisk» at Teknisk museum blir straffet fordi de har offentlig finansiering på over 60 prosent. Museet har tross alt prøvd å leve opp til signalene fra Kulturdepartementet om å øke egeninntjeningen. De har måttet permittere 16 årsverk av i alt 68.

– Vi bikker akkurat 60 prosent og kan altså ikke søke på denne kompensasjonsordningen, selv om vi har hatt et stort inntektsbortfall de siste månedene, i hovedsak på grunn av tapte billettinntekter, sier Meinich til Dagsavisen.

SVs kulturpolitiske talsmann, Freddy Øvstegård, peker på disse hullene som en av de store svakhetene ved kulturminister Abid Rajas reviderte nasjonalbudsjett.

– Offentlig finansierte kulturvirksomheter er altså fortsatt ikke inkludert i kompensasjonsordningen, selv om de har hatt massive tap i egen- inntekter under koronakrisen. Behovet for kompensasjon er veldig stort, sier Øvstegård til Dagsavisen, og legger til at det er for dårlig at museene, teatrene og orkestrene ikke skal få en krone.

Powered by Labrador CMS