Annonse
Viggo Hagstrøms stiftelse truer med å ta tilbake kunsten gitt i gave til Nordnorsk Kunstmuseum. Foto: Nordnorsk Kunstmuseum (NNKM)
Nordnorsk Kunstmuseum

Giver truer med å ta tilbake kunst

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Det skriver Klassekampen.

Det var i 2015 at Nordnorsk Kunstmuseum mottok en stor og verdifull gave etter kunstsamler og jussprofessor Viggo Hagstrøms død i 2013. Samlingen består av flere verk undertegnet sentrale kunstnere i tiden fra 1880 til 1940.

I forbindelse med gaven opprettet Hagstrøm en stiftelse i eget navn som etter hans død kunne sørge for at gaven ble forvaltet etter hans ønsker. En av betingelsene er at objekter fra samlingen regelmessig skal være opphengt i salene.

Denne betingelsen mener stiftelsen at museet nå har brutt. I sommer sendte stiftelsen en bekymringsmelding til museet, etter at styreleder Tone Sverdrup hadde avlagt visitt ved museet.

– Det var mange tomme rom, som jeg fikk vite skulle benyttes til en kommende utstilling om to–tre måneder. Men da var jo det et spørsmål hvorfor de ikke kunne ha vist fram noe fra samlingen imens, sier Sverdrup til Klassekampen.

Tar meldingen på alvor

Styreleder Grete Ellingsen ved Nordnorsk Kunstmuseum sier til avisa at museet tar bekymringsmeldingen fra Viggo Hagstrøms stiftelse «på høyeste alvor».

Nordnorsk Kunstmuseum er i prosessen med å ansette en ny museumsdirektør som skal overta etter Jérémie McGowan som fikk sparken før sommeren. Avskjedsprosessen skapte debatt.

Ellingsen vil ikke uttale seg til Klassekampen om «hva en tidligere ansatt ved museet har gjort», men garanterer at hun museets styre vil sørge for at den nye direktøren følger opp betingelsene for alle donasjoner museet mottar.
 

Annonse
Annonse
Annonse