Annonse
Inngår forlik med Nordnorsk Kunstmuseum. Foto: Marius Fiskum
Striden ved Nordnorsk kunstmuseum

McGowan saksøker museet

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Konfliktene brygger opp igjen, etter at direktøren fikk sparken på dagen av et styre som har måttet tåle kraftig kritikk.

Nå tar Jérémie McGowan saken til retten, ifølge Klassekampen.

LES KULTURPLOTS INTERVJU MED JÉRÉMIE MCGOWAN HER

I et brev til museets styre varsler han via sin advokat at han bestrider lovligheten av vedtaket om å avslutte arbeidsforholdet.

– Min oppfatning er at Nordnorsk Kunstmuseum har misbrukt arbeidsgivers styringsrett. Beslutningen bygger på et uriktig faktisk grunnlag, den er vilkårlig og krenker mine grunnleggende rettigheter som arbeidstaker, sier Jérémie McGowan til avisen.

McGowan påpeker at prosessvarselet ble sendt på e-post til museet samme dag. Han synes det er en spesiell håndtering av motparten å gå til pressen med varselet.

Museets advokat, Oddmund Enoksen bedyrer overfor Klassekampen at han ikke har gått til pressen, men at han ble oppringt av en journalist som hadde fått kjennskap til prosessvarselet. Derfor står han fast ved vedtaket som ble gjort, og mener det eneste McGowan hadde krav på var fire måneders etterlønn.

Det er den tidligere direktøren og hans advokat uenige i:

– I ansettelsesforhold hvor man har fraskrevet seg stillingsvernet, gjelder også alminnelige saklighetskrav, sier McGowan.

Det er mange som støtter den tidligere direktøren: Fire av de fem styremedlemmene som sluttet i protest, har tidligere uttrykt mistillit til prosessen i styret og til styreleder Grete Ellingsen i et brev til Kulturdepartementet. Kunstnerorganisasjonene Nord-Norske Bildende Kunstnere, Norske Kunsthåndverkere i Nord-Norge og Samisk Kunstnerforbund har dessuten anklaget styret for lovbrudd og bedt Stiftelsestilsynet iverksette gransking.

Nå sier kilder ved museet at de ansatte forbereder et brev til Kulturdepartementet hvor de uttrykker sin mistillit til det sittende styret, ifølge Klassekampen.

Annonse
Annonse
Annonse