Illustrasjonsfoto.
Berit Roald / NTB
Skuespiller Nosizwe Lise Baqwa

– Vi er fortsatt i en krise

Redaksjonen
Publisert: 15. september 2021 kl 13.39
Oppdatert: 15. september 2021 kl 13.39

Stortingsvalget har ført til glede i den norske bokbransjen, over at Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet tar over regjeringsmakten. Nå må partiene innfri løftene de ga i opposisjon, sier de.

I teaterbransjen er det også forventninger til den nye regjeringen.

– Det pandemien har vist oss, er at politikerne ikke har en helhetlig nok forståelse av kulturbransjen, sier skuespiller Nosizwe Lise Baqwa til Aftenposten.

Baqwa håper ny regjering rydder opp i kulturlivet og mener at gjenreisningen av kulturlivet etter et og et halvt år med pandemi, blir viktigst fremover.

Hun er en av initiativtagerne til KRAFT, en tankesmie for kunstens og kulturens funksjon i samfunnet som vil at den offentlige samtalen om kultur skal handle om mer enn hva kunsten koster samfunnet.

Kamp om kulturpengene

Kulturlivet kjemper om en pengesekk på 23,6 milliarder kroner. Det er penger som skal deles ut til alt fra store kulturbygg til stipender for kunstnere. Mye har dreid seg om støtteordninger siden mars 2020.

Saken fortsetter under annonsen

I første halvår i år bevilget regjeringen 2,25 milliarder kroner til midlertidige stimuleringsordninger innen kultur-, frivillighets- og idrettssektoren det første halvåret i 2021.

– Det er ikke sånn at vi kan fortsette som normalt den dagen alt er åpnet igjen. Vi er fortsatt i en krise, sier Baqwa.

Til Aftenposten sier Baqwa at det er viktig at selvstendig næringsdrivende og frilansere sidestilles med faste ansatte når det gjelder for eksempel arbeidsledighetstrygd, sykepenger og pensjonsordninger.