Annonse
SKUFFET: Creo-leder Hans Ole Rian er skuffet over Koronakommisjonen. Foto: Ihne Pedersen

Kulturlivet er skuffet over Koronakommisjon-rapporten

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

I går la Koronakommisjonen frem en rapport om hvilke konsekvenser regjeringens håndtering av koronapandemien har hatt. Her nevnes kultur bare åtte ganger i den 456 sider lange rapporten. Det til tross for at verdiskapingen i kultursektoren sank med 27 prosent i kultursektoren i fjerde kvartal i fjor, sammenlignet med året før. Det er nest mest av alle næringer i rapportens oversikt.

Creo-leder Hans Ole Rian mener rapporten gir alt for lite innsikt i kulturlivets utfordringer.

– Kommisjonen har fått med seg tallenes tale, men gjør ingen vurdering av hvor mye regjeringen stengte ned kulturlivet sett opp mot nytten. Det er skuffende. Tallene vi får, både her til lands og i utlandet, viser hvor lite korona smitter på kulturarrangementer, sier Rian til Klassekampen.

Museumsforbundet generalsekretær Liv Ramskjær er også skuffet over rapporten. Hun påpeker at ordet «museum kun er nevnt én gang – og da som gjengivelse av at Virke mente museene burde kunne åpne. Ramskjær og Museumsforbundet savner både en tydeligere vurdering av effekten av støttetiltakene, konsekvensene av nedstengingen og hvilken svikt det har gitt økonomien for museene på lengre sikt.

Kommisjonsleder Stener Kvinnsland svarer at kultursektoren er blitt behandlet i kapitlene som er viet til sosiale, økonomiske og helsemessige langtidseffekter av pandemien.

– Vi nevner også helt spesifikt at kulturlivet sammen med reiselivet er to av næringssektorene som har vært spesielt utsatt. Men dette er et bevegelig mål som må sees i et langsiktig perspektiv om hvordan vi innretter tiltakene, og det har vi ikke hatt mulighet til å se på, sier Kvinnsland til Klassekampen.

 

Annonse
Annonse
Annonse