Annonse
Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja og Helseminister Bent Høie. Foto: Heiko Junge / NTB

Oppvaskmøte med Høie og Raja i dag – håper å redde julekonsertene

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Julekonserter er i fare etter vedtaket om det ikke kan være mer enn 50 deltakere i kirker fordi kirkebenker ikke blir godkjent som fastmonterte seter. Det er en voksende frustrasjon i kulturbransjen over dette og at kun 20 prosent av de rundt 900 som har søkt Kulturrådet om «stimuleringsstøtte» har fått svar.

I dag blir det oppvaskmøte mellom en rekke sentrale representanter for kultur-Norge, helseminister Bent Høie og kulturminister Abid Raja, skriver Dagsavisen.

Erik Hillestad fra Kulturkirken Jakob sier han har minst to forventninger til dagens møte:

– At vi får overbevist helseministeren om at det er mulig å arrangere julekonserter i kirker og lokaler der man kan holde en meters avstand. Og: Nå som flere kommuner stenges ned, som Oslo i november, så må flere avlyse. Da ønsker vi oss sikkerhet for at vi får tilbake kompensasjonen på 80 prosent, i stedet for 50 prosent, sier Hillestad.

Fredag sendte 23 store arrangører av julekonserter og juleturneer et åpent brev til kulturminister Abid Raja, der de gjør det klart at regelen om fastmonterte seter kan føre til avlyste konserter for artister som bruker kirkene som hovedarena. Artister som Wenche Myhre, Jørn Hoel og Emil Solli-Tangen har allerede avlyst sine konserter. Blir det ikke en rask løsning må en regne med et skred av avlyste julekonserter.

Noen avlyser de planlagte konsertene fordi de ikke har fått svar på søknad om støtte via stimuleringsordningen. Kulturrådet klarer å behandle rundt 40 søknader per uke. De setter nå inn flere saksbehandlere. For flere av de over 600 som venter på svar, vil svaret uansett komme for seint at de tar sjansen på å holde konsert, i alle fall om kun 50 får komme inn i kirkene.

Annonse
Annonse
Annonse