Kulturpolitikk

Anette Trettebergstuen (Ap) utenfor Stortinget ved Løvebakken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kulturopposisjonen vil redde dansekompaniene

Ap og SV fremmer forslag om helt ny støtteordning.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Dagsavisen.

Syv av landets frie, etablerte dansekompanier står i fare for nedleggelse etter at de fikk nei til støtte gjennom Kulturrådets ordning for kunstnerskap.

Det vil stortingsrepresentantene og medlemmer av kulturkomitéen, Anette Trettebergstuen (Ap) og Freddy André Øvstegård (SV), sette en stopper for.

De to partiene vil derfor fremme et forslag i Stortinget om en helt ny støtteordning som skal rettes mot de frie, etablerte dansekompaniene som i dag ikke får støtte av Kulturrådet. Forslaget kommer i forbindelse med statsbudsjettet som legges frem 7. oktober.

Trettebergstuen påpeker at kunstnerskapsordningen legger mindre vekt på fartstid og etablert drift, og at kravet om langsiktighet har blitt fjernet. De eldre, etablerte og frie dansekompaniene faller derfor «mellom alle stoler» – slik Freddy André Øvstegård ser det.

– Dette har vært en runddans som har vart i flere år. Vi har lenge pekt på svakhetene i dette systemet, sier Trettebergstuen til Dagsavisen. Hun etterlyser samtidig et standpunkt fra kulturminister Abid Raja (V) om hva han vil gjøre med saken.

Powered by Labrador CMS