Annonse
Fra forestillingen «The Guest» hvor Ina Christen Johannessen har vært koreograf. Foto: Erik Berg / Zero Visibility Corp

Syv frie dansekompanier kan bli lagt ned

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

– Dette er første gang jeg har fått avslag, og jeg har holdt på siden 1986. Men jeg velger å tro at dette ikke har med kvalitet å gjøre. Vi passer bare ikke inn i Kulturrådets støtteordninger, sier kunstnerisk leder Ina Christel Johannessen for dansekompaniet Zero Visibility Corp til Dagsavisen.

Zero Visibility og seks andre frie, etablerte dansekompanier har nå fått nei til støtte fra Kulturrådet. Blant de andre som fikk nei ved å søke støtte gjennom ordningen «Fri scenekunst - kunstnerskap» er flere internasjonalt anerkjente kompanier som Jo Strømgren Kompani, Ingun Bjørnsgaard Prosjekt, Alan Lucien Øyens Winterguest, Goksøyr & Martens og Verdensteatret, skriver avisa.

Ifølge Johannessen er det fordi de frie, etablerte kompaniene faller mellom to stoler når støtte skal fordeles. De er nemlig hverken frie grupper i startfasen eller etablerte institusjoner med offentlig støtte.

Ordningen «Fri scenekunst - kunstnerskap» er en videreføring av «basisstøtetn» som man kunne få i 12 år, og Johannessen mener den nye ordnignen heller premierer nyere kunstneriske prosjekter. Johannessen er glad på vegne av dem som nå har fått støtte, men sier det er «ironisk» at Zero Visibility og andre etablerte, frie dansekompanier må betale prisen etter å ha fylt kravene til støtte i mange år.

Fungerende forbundsleder Eva Grainger i Norske Dansekunstnere sier til Dagsavisen at avslagene om støtte i praksis betyr nedleggelse av flere dansekompanier, til tross for at disse har allerede har avtaler om gjestespill og nye produksjoner i årene fremover. Hun trekker frem at koronasituasjonen gjør det hele verre, og at uten driftsmidler vil dansekompaniene måtte be folk om å jobbe gratis.

Annonse
Annonse
Annonse