Annonse
KS-styreleder Bjørn Arild Gram har ikke gitt opp en liberalisering av koronarestriksjonene i kommunene. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Lokale tillempinger for kulturarrangementer

KS har ikke gitt opp

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

«Når kommunene har mulighet til å innføre strengere koronaregler enn de nasjonale, bør det også være mulig å ha mer liberale regler» var styreleder for Kommunesektorens organisasjon (KS) Bjørn Arild Grams tydelige innspill til regjeringen i forrige uke.

Rundt 80 kommuner har ikke hatt noe smitte, og mange andre kommuner har hatt lite smitte. Derfor skrev Gram til Kulturdepartementet at «en konkret og lokal vurdering av antall deltakere sett opp mot andre smitteverntiltak» vil være godt i samsvar med smittevernlovens krav om en faglig vurdering av hva som er nødvendig for å forebygge en allmennfarlig smittsom sykdom eller for å motvirke at den blir overført.

Tviholder på nasjonale krav

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen, viker ikke en tomme og er ikke enig i Grams utspill:

– Den siste tiden har vist oss hvor viktig det er å ha kontroll på smittesituasjonen, og at gjenåpningen må gå skrittvis. Det skal lite til å miste kontrollen igjen. Jeg har stor forståelse for ønsket fra KS om at kommunene bør kunne innføre lokale lempinger, men erfaringen har vist oss viktigheten av å ha nasjonale krav, sier hun til KulturPlot.

– Konstruktivt innspill

Bjørn Arild Gram sier han tar svaret til statssekretæren til etterretning, men påpeker at innspillet er konstruktivt i forhold til en mulig gjenåpning av kulturlivet.

– Med litt mer skreddersøm, og flere fasiliteter, er jeg overbevist om at det går an å åpne for flere publikummere – og likevel ta hensyn til smittevernreglene. Kommunene har allerede i dag stor påvirkningkraft på hvordan dette utøves rundt i kommunene, sier han.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet tviholder på de nasjonale reglene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Gram har forståelse for at det vil bli noen pussige situasjoner og ulogiske vedtak, når man skal lage nasjonale regler.

– Slike utslag har vi full forståelse for. Likevel mener vi at det er mulig å være enda mer smidig enn det regjeringen er, sier han.

I september skal regjeringen ta en ny vurdering av situasjonen. Gram har da et håp om at KS sitt utspill vurderes igjen da.

Sverige åpner for flere publikummere

I Sverige vurderer nå regjeringen et antallsunntak for et sittende publikum. Der foreslås det at visse arrangementer med et sittende publikum kan få en forhøyet deltagergrense, forutsatt at arrangørene sikrer at smitteverntiltak følges.

Det nye øvre taket er ennå ikke fastsatt. Beslutningen skal tas etter samtale med Folkhälsomyndigheten, og vil i så fall tre i kraft 1. oktober. Det foreslås også et ytterligere tilskudd på 1,5 milliarder svenske kroner i krisestøtte til kulturbransjen.

Bjørn Arild Gram påpeker at det er naturlig med forskjeller mellom ulike land, når slike pandemier håndteres. Men han mener at alle lands myndigheter bør lete etter måter å kunne gjenåpne på, innenfor det som er forsvarlig med tanke på smittevern.

– Alle vet at det finnes eksempler på arrangementer, der det kunne vært langt flere publikummere – som for eksempel på Lerkendal stadion i Trondheim, poengterer han.

Mandag deltok Gram på et møte med Kulturminister Abid Raja. Der gjentok han sitt innspill.

Annonse
Annonse
Annonse