Annonse
Norske kulturhus håper flere artister hiver seg rundt i tide til julekonsertene. Her: Kurt Nilsen og Christel Alsos synger under Nobels fredsfest 2018. Foto: Heiko Junge / NTB

Håper artister hiver seg rundt i tide til julekonsertene

Kulturminister Abid Raja (V) har et håp om å redde julekonsertene. Før stimuleringsordningen var på plass, så det mørkt ut.

– Denne jula ryker, sa daglig leder Nina Hodneland i Norske kulturhus til KulturPlot for drøye to uker siden. Da hadde allerede Sissel Kyrkjebø og flere andre store artister avlyst sine juleturnéer.

Nå kan det se ut som om håpet til Raja om å redde julen kan få effekt for resten av kulturlivet. Da Raja presenterte stimuleringsordningen mandag, ba han kulturfeltet om å gjennomføre fremfor å avlyse planlagte arrangementer.

Normalt er det en planleggingshorisont på opptil et år for julekonserter

Men det spørs om aktørene greier å hive seg rundt i tide, påpeker Hodneland.

– Kulturhusene er klare, de hiver seg rundt og åpner sine dører dersom artistene kommer. Spørsmålet er om norske artister nå makter å få på plass en turné, på et par uker. Normalt er det en planleggingshorisont på opptil et år for dette, sier hun til KulturPlot.

Noen artister har allerede gått i front: Helene Bøksle har bestemt seg for å gjennomføre sine planlagte julekonserter etter at Raja oppfordret kulturlivet til å gjennomføre arrangementer under presentasjonen av stimuleringsordningen mandag denne uken.

– I dette spesielle året føles det desto viktigere at vi skal ut på veien. Jeg tror folk har behov for julekonserter mer enn noen gang, sier Bøksle til Aftenposten.

Jul for noen

Nina Hodneland sier hun ble overlykkelig da hun innså at Bøksle likevel ville gjennomføre sin turné, men understreker at turnéen blir begrenset. Mer eller mindre alle konserter fra Trøndelag og nordover er fremdeles avlyst.

Nina Hodneland i Norske kulturhus er glad for at det med stimuleringsordningen er lagt til rette for bedre muligheter til å gjennomføre julekonserter. Foto: Norske kulturhus

– Julen ryker i den forstand vi er vant til, men det blir jul likevel, i alle fall for noen deler av landet, sier Hodneland.

Også fra managementet til Kurt Nilsen kommer det signaler om at artisten kan by på julekonserter også i år. Til Dagbladet sier manager Jan Fredrik Karlsen at han tar kulturministerens oppfordring på ordet og har som intensjon å gjennomføre konsertene som planlagt.

Kulturminister Abid Raja sier artistene ikke vil komme til å sitte igjen med det samme overskuddet de er vant med, men at de kommer til å tjene «helt greit» dersom de gjennomfører.

– Det er viktig at de søker Kulturrådet om støtte, sier kulturministeren til Aftenposten.

Kirken er arrangør

Som et ekstra insentiv for å gjennomføre julekonsertene, har Raja sørget for at også Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn skal kunne regnes som arrangører.

– Nå blir det julekonserter i kirkene. Årets sesong er reddet, sier seniorrådgiver i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, Jens A. Bjelland til NTB.

Hodneland håper flere artister kaster seg rundt i siste liten.

– De økonomiske rammene og detaljene i forskriften gir grunn til optimisme, men nå er det tiden som er den største utfordringen. Julebrus og papperkaker er kommet i butikken alt. Normalt starter «julesesongen» på kulturhusene allerede om noen uker, sier hun.

Annonse
Annonse
Annonse