Kulturbransjen

Den Nationale Scene i Bergen.

Den Nationale Scene stenger mandag – meklingen er satt på vent

Publisert Sist oppdatert

Partene som mekler for å finne en løsning som kan få slutt på kulturstreiken, hadde fredag formiddag ikke satt seg ned ved forhandlingsbordet igjen.

Torsdag ettermiddag skrev LO Stat at de oppfatter at Spekter er innstilt på å imøtekomme arbeidstakerorganisasjonens krav om livslange og kjønnsnøytrale pensjonsytelser.

LO Stat viser til et brev arbeidsgiverorganisasjonen skrev dagen før der administrerende direktør Anne-Kari Bratten sier at Spekter har oversendt et tilbud til LO Stat om at det fra 1. april neste år innføres en slik pensjonsordning.

– Det har ikke vært noe kontakt etter dette. Vi får se det an utover dagen i dag, om vi skal snakke sammen. Nå har vi i hvert fall klarhet i hverandres ståsteder, sier Lise Olsen, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat til NTB.

Heller ikke hos Riksmekleren er det fredag formiddag kjent om partene vil møtes i løpet av dagen.

Sympatiaksjoner

Unio vurderer sympatiaksjoner til støtte for kulturstreiken.

– Vi vil i samråd med våre forbund vurdere sympatiaksjoner overfor stat, kommuner og fylkeskommuner som eiere av kulturinstitusjoner, til støtte for LO-forbundenes streik, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

Hun mener det må etableres en lovlig, livsvarig og kjønnsnøytral tjenestepensjonsordning i kultursektoren nå.

– Vi er en hovedorganisasjon med store kvinnedominerte yrkesgrupper og ser denne streiken som en kamp for likestilling i tjenestepensjonsordningene, der finansnæringen i altfor stor grad har fått prege regelverksutviklingen, sier Lied.

Tyst i Bergen

Fra mandag blir det helt stille på Den Nationale Scene. Teatret må avlyse alle planlagte forestillinger.

– Det stemmer at det ikke spilles noen forestillinger fra mandag av, opplyser markedssjef Helga Magnussen til Bergensavisen.

Teatersjef Stefan Larsson håper den nye regjeringen snart kan ta noen politiske grep i denne situasjonen.

Ansatte i Bergen Filharmoniske Orkester er også tatt ut i streiken.

– Vi står her til det blir snø og vinter. Vi skal vinne, sa Rune Kjelby, hovedtillitsvalgt ved Den Nationale Scene og representant for Fagforbundet teater og scene til avisen i september.

Sju uker i streik

Det siste møtet mellom LO Stat og Spekter fant sted onsdag kveld. Heller ikke da ble det enighet. Kulturstreiken har hittil pågått i over sju uker.

I alt 15 teatre og andre kulturinstitusjoner har grunnet streiken ikke tatt del i gjenåpningen etter koronautbruddet. Nå spøker det for mange av de planlagte oppsetningene og tradisjonelle juleforestillinger over hele landet.

Etter den mislykkede meklingen onsdag trappes streiken ytterligere opp. Fra mandag 25. oktober vil 1.100 kulturansatte ved scener over hele landet være tatt ut – dersom det ikke foreligger en løsning innen da.

Powered by Labrador CMS