Annonse
Kunnskapsminister Guri Melby (V) da hun besøkte Haslum skole i Bærum for blant annet å snakke om fagfornyelsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Skolereformen Fagfornyelsen

– Et system som hindrer mangfold og innovasjon

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

På mandag gikk Ap-politiker Torstein Tvedt Solberg ut og sa han ville avvikle NDLA og utforme en ny nasjonal digital strategi for norsk skole. I dagens Klassekampen slutter Høyre seg til kritikken av de digitale læremidlene.

Skolereformen «Fagfornyelsen» ble igangsatt i fjor høst. Her har norske forlag investert flere hundre millioner kroner i nye læreverk. Nasjonal digital læringsarena (NDLA) leverer åpne og fritt tilgjengelige læringsressurser til bruk i videregående skole, og er et samarbeid mellom alle fylkeskommunene, unntatt Oslo.

Stortingsrepresentant Turid Kristensen fra Høyre mener at fylkenes læremiddel-samarbeid skaper en usunn konkurransesituasjon og at NDLA ikke har vært bra for digitaliseringen av den videregående skolen i Norge, ifølge avisen.

Selv om Kristensen i motsetning til Solberg ikke tar til orde for å avvikle prosjektet, er hun sterkt kritisk til det fylkeskommunale samarbeidet om læringsressurser.

– Dette er et system som hindrer mangfold og innovasjon, og det skaper en usunn konkurransesituasjon som medfører at norske lærere får sterke begrensninger i sin frihet til å velge læremidler, sier Kristensen.

Også lektor Anne Grønlie har uttrykt seg kritisk om læremidlene. Hun sier hun ikke kjenner noen lærere som bruker NDLA mye, og at ingen har lyst til å ha det som eneste læreverk.

– Stolt over det vi har fått til

Men selv om det ser ut til å være tverrpolitisk enighet om at NDLA ikke fungerer optimalt, sier daglig leder i NDLA, Sigurd Trageton, at han er godt fornøyd med det arbeidet som er blitt gjort.

– Jeg er stolt over det vi har fått til, sier han til Klassekampen.

Han ønsker ikke å gå i debatt med norske politikere, men mener at de representerer et innovativt offentlig initiativ. Digitale læremidler blir stadig viktigere i skolen, og han mener de har bidratt positivt til denne utviklingen på flere områder.

Annonse
Annonse
Annonse