Gine Cornelia Pedersen fikk Tarjei Vesaas debutantpris for den kritikerroste romanen Null i 2013, som siden utkom på engelsk og tysk. Deretter har hun gikk ut flere bøker og en novellesamling. Pedersen er også skuespiller, og er blant annet kjent for roller i TV-serier som Unge lovende og Valkyrien.
Gine Cornelia Pedersen fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for den kritikerroste romanen Null i 2013. Etter dette har hun gitt ut flere bøker, og nå er hun aktuell med en ny roman. Pedersen er også skuespiller og er blant annet kjent for roller i TV-serier som Unge lovende og Valkyrien.

Derfor roman

Gine Cornelia Pedersen skriver best når hun lar følelsene få lede teksten: – En slags fallitt for intellektet mitt, men det er sant

Forfatter og skuespiller Gine Cornelia Pedersen har tenkt på å skrive denne boka siden 2021, men den ble ikke skrevet skikkelig før i fjor høst da hun «fikk en følelse av skrekk etter et sykeholdsopphold i Italia».

Publisert Sist oppdatert

Hva handler romanen om?

Gine Cornelia Pedersen (37)

  • Yrke: Forfatter og skuespiller
  • Utdannelse: Utdannet skuespiller ved Teaterhøgskolen i Oslo 
  • Bosted:  Oslo
  • Aktuell med boken:  JEG SKAL HENTE DEG
  • Forlag:  Cappelen Damm
  • Antall sider:  191

– I grove trekk om en ung kvinne som leter etter kjæresten sin som er forsvunnet etter en fest. Dypere sett handler den blant annet om kjærlighet, hva den er, og hvordan den kan oppstå på overraskende steder om man tillater seg å falle. Og hva identitet er for noe. Blant flere andre ting.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg ideen om å skrive romanen?

–  Ja, en hel del. Jeg har tenkt på å skrive denne boka siden 2021, men den ble ikke skikkelig skrevet før i høst da jeg fikk en følelse av skrekk etter et sykeholdsopphold i Italia der jeg trodde jeg måtte fjerne blindtarmen og ingen snakka engelsk. Da jeg kom hjem, skrev jeg boken ganske raskt. Det var følelsen av skrekk som utløste raset som ble boken.

Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?

–  Jeg vet ikke, så mange ting, men om jeg må velge én, vil det kanskje være at hjertets veier er uransakelige, og at noen ganger kan fine og verdifulle skatter finnes i dritt og kaos om det bare er vilje til å se etter det. Kanskje en klisje, men samma det.

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen?

–  Da jeg først prøvde å skrive den, fikk jeg det ikke til. Det var ikke før jeg opplevde nevnte skrekk at jeg fikk det skikkelig til. Jeg skriver best når jeg lar følelsene mine få lede teksten, en slags fallitt for intellektet mitt, men det er sant.

Gine Cornelia Pedersen debuterte med Null i 2013, og ble tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris for romanen. JEG SKAL HENTE DEG er en selvstendig oppfølger.
Gine Cornelia Pedersen debuterte med Null i 2013, og ble tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris for romanen. Jeg skal hente deg er en selvstendig oppfølger.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

–  Kanskje at jeg stoler veldig på noe jeg vil definere som en skriveånd i meg som veit bedre hva den driver med enn jeg gjør. Høres esoterisk ut, men jeg tror ikke det er så esoterisk. I alle fall er det helt vanlig og udramatisk for meg.

Hvem eller hva har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?

–  Jeg vet ikke hva det vil si å bli en bedre forfatter, jeg inspireres av sannhet hva nå enn det er, men jeg merker når det finnes. Forfattere som Hanne Ørstavik og Vigdis Hjorth er forbilder for meg, men også noen menn, som Rilke og Hesse. Og så elsker jeg virkelig Henrik Ibsen!

Når skjønte du at du ville bli forfatter?

–  Jeg vet ikke om jeg turte tillate meg å tenke den tanken engang før jeg sendte inn manuset til debutboka mi i 2012, men jeg har bestandig følt at skriving er livsviktig for meg.

Hva tenker du om kunstig intelligens i kunsten?

–  Hmm. Ingen kommentar.

Kan du nevne én person du håper leser boken?

– Oi! Vanskelig å svare på. Kanskje Jonas Gahr Støre. Ikke spør meg hvorfor.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese?

–  Magnus Aasdalen sin helt forunderlig gode debut Anløp til noe virkelig. De novellene er … spesielle, jeg tør ikke si så mye om dem fordi de er så gode at jeg blir blyg.

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

–  Nå leser jeg Maria Navarro sin nyeste bok, Jeg plystrer i den mørke vinden, og jeg synes hun er en av Norges aller beste og frieste forfattere.

Hvis du måtte velge?

 Jon FosseDag Solstad
Elsykkel – Sykkel
CappuccinoFilterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Taylor Swift – Lady Gaga
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet

Powered by Labrador CMS