Bok

Ingrid Berglund er økonom og krimforfatter.

– Jeg hadde faktisk lagt skrivedrømmen på hylla. Så skjedde en rekke tunge hendelser i løpet av høsten 2020

Ingrid Berglunds bakgrunn spenner fra jobb som bartender i London og hjelpepleier i Australia til finansanalytiker i Chase Manhattan Bank og Norsk Hydro. Nå er hun ute med ny krim.

Publisert Sist oppdatert

Hva handler romanen om?

– Den svarte svanen handler om Oda, en dødsboadvokat, og hennes tilårskomne assistent, Reidar; to ensomme mennesker som sliter med å finne en mening i tilværelsen. Men så kommer en døende kvinne inn døren og ber dem om å oppfylle hennes siste ønske: Å finne sønnen som forsvant for fem år siden.

– Jakten etter sannheten tar dem raskt inn på radaren til personer som gjør alt for at fortiden skal holdes skjult, og snart er det Oda og Reidar som jages.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen om å skrive romanen?

– Koronapandemien danner både et bakteppe og spiller en viktig rolle i plottet, så ja, absolutt. Hva karakterene angår, så tror jeg forfattere ofte tar noe fra sitt eget liv og seg selv, både bevisst og ubevisst. Det gjør i alle fall jeg.

Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?

– Nå er det «tapernes» tur! Så håper jeg å gi lesere et spennende mysterium som ikke etterlater dem desillusjonert og deprimert.

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen?

– Jeg hadde skrivesperre før jeg skrev Den svarte svanen. Jeg hadde faktisk lagt skrivedrømmen på hylla. Så skjedde en rekke tunge hendelser i løpet av høsten 2020 som gjorde at jeg søkte trøst i skrivingen. Det var på en måte samling i bunn for Oda, Reidar og meg, før vi sakte bygde hverandre opp.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Det må være at det ikke er noen kjennetegn. Jeg kan skrive morgen, middag eller kveld, ingen av delene, eller fra jeg står opp til jeg går og legger meg. I morgenkåpe mens jeg drikker kaffe, eller iført gallakjole med et glass vin.

– Det eneste som er fast er at jeg alltid starter med en plan, essensen i historien jeg vil formidle, så kan alt skje derfra.

Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?

– Det er mange. Hver gang jeg leser en god bok, ønsker jeg å utvikle meg videre. Når jeg leser en bok som ikke fenger, lærer jeg hva jeg vil unngå. Så må jeg trekke frem min krimforfattersøster Anita, hun er min førsteleser. Jeg kommer heller ikke unna min redaktør, Espen, som presser meg til jeg går tom – så litt til.

Nevn én person du håper leser boken?

– Her svarer jeg kanskje litt på sidelinjen, men tilbakemeldingen jeg er mest spent på er ikke fra én, men to: mine tvillingdøtre. Bortsett fra ett unntak, har ingen av dem lest noen av mine tidligere bøker. Nå er de voksne, og gleder seg til å lese Den svarte svanen.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– Dette er et veldig vanskelig spørsmål å svare på, for det er så mange bøker jeg vil anbefale. Det kommer helt an på humør, årstid, behov og interesse der og da. Jeg vil rett og slett bare anbefale folk å skru av Netflix og heller lese bøker – et råd jeg ofte ikke følger selv.

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– Det er ikke lenge siden jeg plukket med meg en del bøker fra Krimfestivalen i Oslo, så akkurat nå har jeg kastet meg over «Til din vrede går over» av Åsa Larsson, «Husk du skal dø» av Olav Rokseth, og «Rød stjerne» av Ørjan Karlsson.

– Innimellom all spenningen leser jeg «Norsk kvinnehistorie på 200 sider» av Hege Duckert.

Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?

– På tampen av pandemien, er jeg underernært på gode samlinger med familie og venner. Ellers er jeg på et stadium i livet hvor jeg prioriterer det jeg har lyst til. Det eneste som ikke ser ut til å feste seg på timeplanen er rutinepreget trening.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Kåss til kvelds – Lindmo

Dagens Næringsliv –Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Ingrid Berglund (55)

  • Yrke: Forfatter
  • Utdannelse: Master i økonomi og finans
  • Bosted: Høvik
  • Aktuell med: «Den svarte svanen»
  • Forlag: Gyldendal
  • Antall sider: 330
Powered by Labrador CMS