Bok

Flere forlag ser positivt på den kommende bokhøsten.

Ubegrunnet korona-pessimisme blant forleggere

80 prosent av forlagene har utsatt bøker, melder Forleggerforeningen. Likevel oppgir forlagene at utgivelsene går som planlagt.

Publisert Sist oppdatert

80 prosent av forlagene har oppgitt at de har stoppet eller utsatt utgivelser som følge av koronakrisen, viser tall fra Forleggerforeningen.

Til Dagsavisen nylig sa leder Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen at han frykter det vil bli færre bøker på markedet fremover.

Men en spørsmålsrunde Kulturplot har gjennomført, peker i retning av det stikk motsatte.

Responsen Kulturplot har fått fra forlagene er at titler i stor grad har blitt lansert etter planen – til tross for koronakrisen.

Gir ut flere bøker enn planlagt

Enkelte har til og med gitt ut flere bøker enn planlagt. Flamme forlag kastet seg rundt og hastelanserte boka «Corona før korona» av Aslak Gurholt som er en av de første norske korona-relaterte bøkene på markedet. Også «Dum naken» av Ane Barstad Solvang ble føyet til vårlisten.

Ellers opplyser presseansvarlig i Flamme forlag at «skuta går som før».

Noen koronaforskyvelser har det likevel blitt: Kagge forlag justerte to lanseringer som var planlagt til rett før påske, og lanserte dem istedenfor like etter.

Foto Markeds- og kommunikasjonssjef Raymond Vik i Kagge forlag. Foto: Kagge

– Ut over det går alt som planlagt, inkludert for høstens utgivelser, skriver kommunikasjonssjef Raymond Vik i Kagge forlag i en e-post.

Fremskynder titler

Vigmostad & Bjørke har utsatt to utgivelser til høsten, men fremskyndet den tidsaktuelle utgivelsen «Norges vakreste bilturer» av Per Roger Lauritzen som egentlig skulle kommet ut neste år.

Ellers opplyser forlagssjef Elizabeth Sellevold at alt går etter planen og at utsettelsene ikke vil by på noen problemer for Vigmostad & Bjørke.

Gyldendals markedssjef Harald Fougner sier at forlaget har utsatt tre-fire titler, men at dette er titler som kunne blitt utsatt uavhengig av koronakrisen.

– Vi gjorde noen vurderinger frem og tilbake da krisen inntraff og Norge stengte ned, men landet på at vi ikke ville gjøre noen dramatiske endringer. Det er ingenting ved markedene som går dårlig - det går til motsetning kjempebra. De titlene vi valgte å ikke utsette, endte med hell. De har gått kjempebra. For Gyldendal har ikke utsettelse av titler vært noe stort problem, sier Fougner.

Gyldendal ga denne våren blant annet ut landets første Instagrambok - «Dette blir mellom oss» av debutant Alexander Kielland Krag, som har fått bred dekning i media.

Ingen avlyste utgivelser

Også Kolon, som er et selvstendig forlag eid av Gyldendal-konsernet, opplyser at pandemien har ført til en ekstra utgivelse – en korona-antologi der nær alle Kolons forfattere deltar med litterære bidrag.

Hverken Cappelen Damm Aschehoug, Kolon, eller Flamme oppgir å ha utsatt bøker som skulle blitt sluppet denne våren. Ingen av forlagene Kulturplot har vært i kontakt med oppgir å ha avlyst planlagte utgivelser.

Lite tyder på at bokbransjen vil lide under færre utgivelser fremover.

Ikke så kritisk som først antatt

Einarsson i Forleggerforeningen sier til Kulturplot at flere forlag nå innser at situasjonen ikke er så kritisk som først antatt.

Foto Administrerende direktør Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen. Foto: Forleggerforeningen

– Min antagelse er at en rekke forlag har ombestemt seg siden hjulene kom i gang raskere enn de fryktet, sier Einarsson som viser til at undersøkelsen til Forleggerforeningen ble gjennom ført i mars og april, da koronakrisen akkurat hadde inntruffet.

Rett etter nedstengelsen hadde mange forlag en halvering av omsetningen, forteller Einarsson. Men allerede ved utgangen av mars var det positive avviket sammenliknet med i fjor redusert til 7,3 prosent. I april var omsetningsreduksjonen fra forlag til bokhandel 30 prosent ned i forhold til april i fjor, og ved utgangen av april var hele det positive avviket i forhold til 2019 borte.

– Ved utgangen av mai er avviket i forhold til fjoråret på minus 1,3 prosent, sier Einarsson.

Skal gjennomføre ny undersøkelse

Han legger til at mange forlag i utgangspunktet nok vurderte å avlyse eller utsette titler, men ombestemte seg da de innså at markedet fortsatt rullet og gikk mer normalt. Einarsson understreker også at det var flere forlag som svarte på Forleggerforeningen sin undersøkelse enn forlagene Kulturplot har stilt spørsmål til.

– Vi skal gjennomføre en ny undersøkelse på et senere tidspunkt, etter at situasjonen er ytterligere stabilisert, sier Einarsson.

Det skorter likevel ikke på bekymring i bokbransjen. Spesielt de små forlagene ser bekymringsfullt mot fremtiden.

– Vi er alltid bekymret, men ikke for å få trykket nok bøker, skriver forlegger Bjørn Aagenæs i Kolon forlag i en e-post.

Bugnende bokhøst i vente

Han påpeker også at det i aller høyeste grad er et problem at bokhøsten blir trang dersom det stemmer at mange utgivelser er utsatt til etter sommeren.

– Det er et potensielt problem at flere titler kjemper om oppmerksomheten. Høsten kan bli trang, men våren er tilsvarende åpen, og det er relativt lett å få oppmerksomhet, skriver Aagenæs videre og viser til at Kjersti Rorgemoens roman «Eit praktisk menneske» fikk bred dekning da den nylig ble lansert.

Markedssjef Harald Fougner i Gyldendal sier at høsten alltid bugner av nye utgivelser:

– Det er mulig kampen blir hardere til høsten, men bokhøsten er alltid full av gode bøker fra mange forlag. Det er den samme kampen om oppmerksomhet hvert år.

Powered by Labrador CMS