Annonse
Herbjørg Wassmo er blant forfatterne som har signert innlegget som ber om at Litteraturhuset blir kompensert ytterligere for koronatap. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Forfattere med nødrop for å redde Litteraturhuset

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Sist uke varslet Litteraturhuset-direktør Susanne Kaluza om full økonomisk koronakrise.

Litteraturhuset er en stiftelse og faller dermed utenfor kontantstøtteordningen. Litteratur-bautaen har fått kompensert noe av bortfallet for billettinntekter, men hovedinntektene til Litteraturhuset kommer fra utleie av lokaler – inntekter som også faller bort i en koronakrise der alle fysiske arrangementer er avlyst.

«Det er vanskelig å se logikken i at det å være en stiftelse ekskluderer Litteraturhuset fra statens krisehjelp. Alle inntekter pløyes inn i nye arrangementer. De egenproduserte arrangementene har ofte vært gratis for publikum, men gitt viktige inntekter til forfatterne på scenen,» argumenterer de 20 forfatterne som i dag har signert et opprop på trykk i Aftenposten for å redde Litteraturhuset.

De 20 forfatterne er Gro Dahle, Tom Egeland, Birger Emanuelsen, Kjartan Fløgstad, Maria Kjos Fonn, Jan Grue, Vigdis Hjorth, Edvard Hoem, Stian Hole, Jan Kjærstad, Ruth Lillegraven, Maja Lunde, Olaug Nilssen, Aslak Nore, Knut Nærum, Maria Parr, Agnes Ravatn, Simon Stranger, Erle Marie Sørheim og Herbjørg Wassmo.

«Litteraturhusets program gir oss en unik kanal for å presentere bøkene våre, forfatterskapene våre og tema vi brenner for. Hvert år står rundt 400 av oss på en av Litteraturhusets scener. Dette er en sentral del av den offentlige samtalen,» skriver forfatterne videre og peker på at Litteraturhusets oppgave med å løfte kunnskap er «viktig i et opplyst demokrati».

Spesielt trekker forfatterne frem rollen Litteraturhuset spiller i barn og unges eksponering for litteraturens verden – i en tid hvor unge leser markant mindre enn for få år siden.

Annonse
Annonse
Annonse