Hålogaland Teaters oppsetning av «Et dukkehjem – 15 år etter» skulle etter planen vises i Oslo under Heddadagene.

Foto: Knut Åserud / Hålogaland Teater

Scenenekt for «Et dukkehjem»

Publisert: 14. juni 2022 kl 12.41
Oppdatert: 14. juni 2022 kl 13.41

Lørdag åpnet årets utgave av Heddadagene, som blant annet inkluderer gjestespill fra 40 teatre fra hele landet.

Etter planen skulle Hålogaland Teaters «Et dukkehjem – 15 år etter» bli vist på Riksteatrets scene, men måtte avlyse i siste liten. Grunnen er en krangel om rettigheter.

Det nystartede Christiania Teater Scene har nemlig sikret seg rettighetene til det samme stykket, med premiere til neste år. Norsk teater- og orkesterforening (NTO) har forsøkt å mekle for å finne en løsning.

– Det er svært alvorlig at et teater på så stivbeint vis står på sin rett for å stanse et gjestespill som skal delta på Norges viktigste bransjefestival for teaterkunst, sier Ingrid Forthun, som er regissør for oppsetningen ved Hålogaland Teater, til Klassekampen.

Massiv kritikk

Da Forthun fortalte om konflikten på sin egen Facebook-side, fikk hun en rekke støtteerklæringer. «Ubegripelig og smålig», skrev blant annet Nationaltheatrets tidligere sjef Ellen Horn.

Christiania Teater Scenes sjef Bjarte Hjelmeland svarte på kritikken med å gjøre helomvending og skrev på Facebook at han håpet det var mulig for alle parter å kaste seg rundt og få det til likevel.

Saken fortsetter under annonsen

For sent å snu

Men for Hålogaland Teater var det for sent, da kostnadene ville blitt for høye.

Men det  ville heller ikke vært mulig, ifølge forlaget som sitter på de nordiske rettighetene til «Et dukkehjem – 15 år etter».

De viser til at rettighetene Hålogaland Teater har til stykket, bare gjelder for Nord-Norge, mens Christiania Teater Scene har sikret seg en tilsvarende rett for Oslo.

Ledige stillinger – kulturjobb