Teater og scene

Blant forestillingene som Nordic Black Theatre har satt opp, var 2016-suksessen "I Am Nina" viet Nina Simone, der blant andre Nosiswe Baqwa (t.v.) og Mariama Astrid Ndure var å se.

Feirer 30 år med Nordic Black Theatre

Publisert Sist oppdatert

I sitt 30. jubileumsår kan Nordic Black Theatre vise til en omfattende produksjon av forestillinger – så vel som å ha utdannet mer enn 160 teaterstudenter.

Grunnleggerne Cliff A. Moustache og Jarl Solberg har aldri fokusert på mangfold, men på kreativitet, entreprenørskap og en visjon om å knytte verden nærmere Oslo, heter det i en pressemelding fra Nordic Black Theatre.

– Da vi startet opp dette arbeidet for 30 år siden var scenene i hovedstaden påfallende hvite. Unge, kreative mennesker opplevde at terskelen inn i de etablerte scenekunstinstitusjonen var høye. Lite av det som foregikk på de tradisjonelle scenene speilet deres virkelighet. Dette ønsket vi å gjøre noe med, ved å tilby vår egen scene, sier Moustache og Solberg i en uttalelse.

De stiftet Nordic Black Theatre i februar 1992. De første 10 årene holdt teatret til på Parkteatret, som sto tomt. Der startet teaterskole Xpressen opp, og de første fem elevene begynte i januar 1993. I alt seks kull med skuespillere ble gitt teaterutdannelse, og 25 forestillinger oppført på scenen, før man ble tvunget til å flytte.

Da kjøpte Nordic Black Theatre teaterbåten Innvik, som fikk fast plass ved Langkaia to år før den nye Operaen hadde byggestart. Man holdt til om bord fra 2001 til 2011 med den uvanlige kombinasjonen teaterdrift og bed & breakfast. På 10 år ble det 1.500 forestillinger, 100.000 publikummere - og 30.000 overnattingsdøgn.

Når teaterbåten ble avdanket og gikk til opphugging, fant teatret seg et nytt hjem: Caféteatret på Grønland, som eierne – en av dem forfatteren Jostein Gaarder – skulle selge. Der har man hittil hatt 3.100 publikumsarrangementer og nærmere 200.000 publikummere innenfor dørene i den gamle metodistkirken – som nå eies av Nordic Black Theatre.

Powered by Labrador CMS