Teater og scene

Mezzosopran Astrid Nordstad og ballettsolist Gakuro Matsui tildeles Norges største kulturstipend

Foran en fullsatt hovedscene på Den Norske Opera & Ballett mottok i går Astrid Nordstad og Gakuro Matsui 500.000 kroner hver, fra Skipsreder Tom Wilhelmsens Stiftelse. Stiftelsen håper tildelingene vil inspirere kunstnerne til å fortsette med den imponerende utviklingen.

Publisert Sist oppdatert

­Norges eneste opera- og ballettpris deles i år ut for trettende gang. Med mål om å gi sangere og dansere som allerede har utmerket seg for sitt talent en mulighet til å videreutvikle seg, har Skipsreder Tom Wilhelmsen Stiftelsen siden 2009 årlig delt ut det som i dag er et av Norges største kulturstipender. Årets vinnere mottar 500.000 kroner hver.

– Astrid sto frem allerede som praktikant i Operaen, med en oppsiktsvekkende vakker klang. Hun er den type sanger som beveger oss, sier juryen i sin begrunnelse. Hennes evne til å gå inn i et verk, forståelse for stil og intens kjærlighet til innhold gjør henne til en førsteklasses formidler og interpret, utdyper juryen.

– Med sitt store bevegelsestalent mestrer Gakuro Matsui hele registeret av stilarter, fra de store klassiske balletter til nåtidens utfordrende moderne koreografier. Han har gjennom hele sin karriere hatt evnen til å utvikle seg både kunstnerisk og danseteknisk, med iherdig arbeid og refleksjon.

Årets jury har bestått av Anne Gjevang, Ellen Horn og Stine Østvold Aamodt.

Ønsker å støtte kunstnere tidlig i karrieren

– Vi håper tildelingen skal inspirere Astrid og Gakuro til å fortsette arbeidet med å bevege og begeistre oss i både inn- og utland i årene fremover. Som Norges eneste opera- og ballettpris har det alltid vært viktig å støtte kunstnere som står på springbrettet til en stor karriere, sier Monica Wilhelmsen, styremedlem i Skipsreder Tom Wilhelmsens Stiftelse.

Om Astrid Nordstad

Nordstad kommer fra Trondheim og har hatt en formidabel start på karrieren. Hun fullførte sin bachelorgrad ved Norges Musikkhøgskole og Operahøgskolen i Oslo i 2014. Videre studier førte henne til den anerkjente pedagogen Susanna Eken ved Det Kongelige Operaakademi i København, og debuterte høsten 2014 som Flora i Verdis La Traviata på den Kongelige Opera i København i 2017. Siden har hun blant annet vært solistpraktikant ved Nasjonaloperaen i sesongene 2018/19 og 2019/20, og sunget Dido i Dido og Aenas, Maddalena i Rigoletto og Badessa i Suor Angelica, Mercedes i Carmen og Masha i Queen of Spades. Gjennom sesongen 2022/23 blir Nordstad å se på Dritte Dame i Die Zauberflöte ved Bergen Nasjonale Opera, Olga i Onegin og Ruth Sherwood i Wonderful Town ved Nasjonaloperaen.

Om Gakuro Matsui

Den prisbelønte japanske danseren Gakuro Matsui kom til Nasjonalballetten i 2005. Han har gjort seg bemerket i en rekke klassiske hovedroller, som Romeo i Corders Romeo og Julie, Basilio i Nurejevs Don Quixote og prinserollen i både Bjørns og Boyadjievs Nøtteknekkeren, Holmes' Svanesjøen og Harveys Giselle og Tornerose. I Japan vant han 1. plass i de internasjonale ballettkonkurransene i Saitama og Nagoya i 2000, og i 2004 vant han både konkurransen ved Det Japanske Ballettkompani og aspirantstipendiet ved Prix de Lausanne. Matsui er utdannet ved Det russiske ballettinstitutt og Sasaki Mika Ballet Academy i Japan, før han fortsatte ved L’Ecole de Danse de L’Opéra de Paris. Før han begynte ved Nasjonalballetten i Oslo, danset han ved Den Kongelige Ballet i København og Les Ballets de Monte Carlo.

Powered by Labrador CMS