Mezzosopran Astrid Nordstad og ballettsolist Gakuro Matsui tildeles Norges største kulturstipend. Foto: Erik Berg.

Mezzosopran Astrid Nordstad og ballettsolist Gakuro Matsui tildeles Norges største kulturstipend

Publisert: 21. september 2022 kl 09.24
Oppdatert: 21. september 2022 kl 09.24

­Norges eneste opera- og ballettpris deles i år ut for trettende gang. Med mål om å gi sangere og dansere som allerede har utmerket seg for sitt talent en mulighet til å videreutvikle seg, har Skipsreder Tom Wilhelmsen Stiftelsen siden 2009 årlig delt ut det som i dag er et av Norges største kulturstipender. Årets vinnere mottar 500.000 kroner hver.

– Astrid sto frem allerede som praktikant i Operaen, med en oppsiktsvekkende vakker klang. Hun er den type sanger som beveger oss, sier juryen i sin begrunnelse. Hennes evne til å gå inn i et verk, forståelse for stil og intens kjærlighet til innhold gjør henne til en førsteklasses formidler og interpret, utdyper juryen.

– Med sitt store bevegelsestalent mestrer Gakuro Matsui hele registeret av stilarter, fra de store klassiske balletter til nåtidens utfordrende moderne koreografier. Han har gjennom hele sin karriere hatt evnen til å utvikle seg både kunstnerisk og danseteknisk, med iherdig arbeid og refleksjon.

Årets jury har bestått av Anne Gjevang, Ellen Horn og Stine Østvold Aamodt.

Ønsker å støtte kunstnere tidlig i karrieren

– Vi håper tildelingen skal inspirere Astrid og Gakuro til å fortsette arbeidet med å bevege og begeistre oss i både inn- og utland i årene fremover. Som Norges eneste opera- og ballettpris har det alltid vært viktig å støtte kunstnere som står på springbrettet til en stor karriere, sier Monica Wilhelmsen, styremedlem i Skipsreder Tom Wilhelmsens Stiftelse.

Om Astrid Nordstad

Saken fortsetter under annonsen

Nordstad kommer fra Trondheim og har hatt en formidabel start på karrieren. Hun fullførte sin bachelorgrad ved Norges Musikkhøgskole og Operahøgskolen i Oslo i 2014. Videre studier førte henne til den anerkjente pedagogen Susanna Eken ved Det Kongelige Operaakademi i København, og debuterte høsten 2014 som Flora i Verdis La Traviata på den Kongelige Opera i København i 2017. Siden har hun blant annet vært solistpraktikant ved Nasjonaloperaen i sesongene 2018/19 og 2019/20, og sunget Dido i Dido og Aenas, Maddalena i Rigoletto og Badessa i Suor Angelica, Mercedes i Carmen og Masha i Queen of Spades. Gjennom sesongen 2022/23 blir Nordstad å se på Dritte Dame i Die Zauberflöte ved Bergen Nasjonale Opera, Olga i Onegin og Ruth Sherwood i Wonderful Town ved Nasjonaloperaen.

Om Gakuro Matsui

Den prisbelønte japanske danseren Gakuro Matsui kom til Nasjonalballetten i 2005. Han har gjort seg bemerket i en rekke klassiske hovedroller, som Romeo i Corders Romeo og Julie, Basilio i Nurejevs Don Quixote og prinserollen i både Bjørns og Boyadjievs Nøtteknekkeren, Holmes' Svanesjøen og Harveys Giselle og Tornerose. I Japan vant han 1. plass i de internasjonale ballettkonkurransene i Saitama og Nagoya i 2000, og i 2004 vant han både konkurransen ved Det Japanske Ballettkompani og aspirantstipendiet ved Prix de Lausanne.  Matsui er utdannet ved Det russiske ballettinstitutt og Sasaki Mika Ballet Academy i Japan, før han fortsatte ved L’Ecole de Danse de L’Opéra de Paris. Før han begynte ved Nasjonalballetten i Oslo, danset han ved Den Kongelige Ballet i København og Les Ballets de Monte Carlo.

Ledige stillinger – kulturjobb