Annonse

Bok

Influensere topper listen over bestselgerbiografier det siste halvåret

To omdiskuterte influensere topper halvårslisten for bestselgende biografier – foran blant andre Barack Obama og Harald Stanghelle.

Jon Fosse topper forlagets høstliste med avslutningen på sitt storverk

Tredje og siste bind av «Septologien», med tittelen «Eit nytt namn», slippes 3. september på åpningsdagen av Den internasjonale Fosse-festivalen.

– Bøker er så viktige at vi neppe forstår det, og alle forsøk på å formulere det kjennast overflatiske

I 2019 debuterte Øyvind Rangøy med diktsamlinga «Sisikond» på estisk. For debuten fikk han Betti Alver-prisen, som svarar til Tarjei Vesaas' debutantpris. «Dødsbu» er Rangøys første bok på norsk.

Rune Christiansens nye roman er forhåndssolgt til tre land

Allerede før Rune Christiansens nye roman «Saken med den tapte tidens innfall» utkommer her hjemme, er den solgt til Danmark, Nederland og Sverige.

Tove Braathen med romanhyllest til marka

En konsekvens av pandemien har vært at mange har søkt seg mer ut i skog og mark.

Derfor roman

Historien til to kvinner som har levd åpent som foregangskvinner innen handel og sjøfart, men skjult og hemmelig som lesbiske

Forfatter Cecilie Enger ble så inspirert av de, kanskje verden første, kvinnelige skipsrederne Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs at hun skrev en roman om dem.

Derfor roman

Har skrevet romanen «Marka»– Vi glemmer at skogen, naturen, er et sted vi alltid kan søke til og finne et større perspektiv på tilværelsen

Forfatter Tove Braathen har skrevet romanen «Marka» med utgangspunkt i naturen. – Skogen kan være helende, gode rom å være i når man må finne ut av tilsynelatende uløselige knuter i tilværelsen, sier hun.

Derfor dikt

Diktsamling om 22. juliØnsker å belyse terrorhendelsene i sine mange sjatteringer gjennom poetiske virkemidler

Forfatter Endre Ruset har sammen med Harry Man skrevet diktsamlingen «Deretter» om 22. juli. Han håper Kamzy Gunaratnam leser boka.

Derfor roman

– Vi som ikkje klarar å lage barn utan hjelp må også finnast i litteraturen

Forfattar Ane Barmen fant inspirasjon i eigne erfaringar med å vere barnlaus da ho skreiv romanen «Pappa var nesten på Woodstock».

Forfatter og oversetter Erlend Loe – om rasisme i barnebøker

Han mener at man bør styre unna å servere utdaterte forestillinger i gamle barnebøker til de minste barna. – For de eldre barna ville jeg vist fram originalen og problematisert den: Sånn skrev man den gangen.

Sommerpraten med Heidi Mittun-Kjos

Heidi Mittun-Kjos debuterer med en roman om å være besatt av løping – og det å ha en fanatikers drivkraft.

Derfor dikt

– Ordene får mer tyngde og uforutsigbarhet i et dikt

Poet Thor Sørheim er ute med nye diktsamling. Inspirasjon finner han i naturen, rennesteinene, bibelen og aviser.

Derfor roman

– Jeg håper den kan si noe om å følge hjertet sitt

Forfatter Line Nyborg har skrevet en roman som handler om å være ung, og lengte etter at verden skal åpne seg, om hvordan boka og diktet kan være en trøst, en veiviser, og om å møte noen som snur opp ned på alt.

Muskler og posisjonering i forlagsbransjen

Når Bonnier selger seg ut av Cappelen Damm, kan vi regne med de vil bygge opp Strawberry som en nordisk forlagskjempe. De kan også fristes til å slippe Bookbeat inn på det voksende strømmemarkedet.

Egmont overtar Bonniers andel i Cappelen Damm

– Posisjonen som 100 prosent eier i Cappelen Damm passer svært godt med vår langsiktige, publisistiske rolle i Norge. Jeg er stolt over Cappelen Damms forfattere, forleggeri og digitale utvikling, sier konsernsjef i Egmont og styreleder i Cappelen Damm Holding, Steffen Kragh..

Tar oss med på feriekoloni – full av 50-tallsnostalgi

En søndagskveld midt i den kaldeste januar-tiden ramlet en solfylt romanidé ned i hodet på Martine Strømsnes. Den handlet om 50-tallets feriekolonier og etterkrigstidens Norge.

Derfor roman

Roman om ringvirkningene av skilsmisser– Hva med barnas egen rett til å bli hørt i slike konflikter?

Besteforeldre har ingen rettigheter til samvær med barnebarn. Forfatter Marte Qvenild diskuterer samværssabotasje i debutromanen «Sommerfesten».

Derfor bok

Pengens historieGir en samlet fremstilling av historien, fra kong Krøsus til kryptovalutaer

Numismatiker Svein H. Gullbekk har skrevet en bok om gull og penger han håper kan fungere som folkeopplysning for alle som er interessert i penger utover egen lommebok.

Derfor bok

Mistet søsteren på Utøya– Det finnes alltid en løsning, du er bare nødt til å finne den riktige

Årene etter at Cathrine Trønnes Lie mistet søsteren på Utøya 22. juli 2011 har hun gått til x antall psykologer, leger og psykiatere. Det var først da hun prøvde coaching hun begynte å føle seg bedre. Nå forteller hun sin historie, i bokform.

Innkjøpsordningen for sakprosa endres – får blant annet en ny formålsparagraf

Fredrik Skavlan– Selvbiografien min gjemmer seg i tegningene

– Jeg har ikke planer om å skrive selvbiografi, men den gjemmer seg i tegningene, sier Fredrik Skavlan.

Derfor bok

Den mexicanske revolusjonen fortalt gjennom livshistorien til Ole fra Rendalen

Da statsviter Vegard Bye hørte om den fantastiske livshistorien til sin «uekte» grandonkel, brukte han muligheten til å skrive om både hans historie og den mexicanske revolusjonen.

Leder

LederGyldendal i bakleksa

I Gyldendal må de stå opp tidligere om morgenen og våge mer for ikke å bli hengende etter i bokracet og tape markedsandeler i landskampen mot Sverige og Danmark.

Forfattere som Unni Lindell og Hanne Kristin Rohde investerer i selvpubliseringsplattform

Unni Lindell er blant forfatterne som investerer i en ny selvpubliseringsplattform som skal folkefinansieres.

Derfor bok

Ønsker å gi folk flest innsikt i hvordan immunforsvaret fungerer

– Pandemien har vist oss med all tydelighet hvor viktig immunforsvaret er for våre liv sammen med andre, sier medisinprofessor Anne Spurkland som har skrevet bok om immunforsvaret.

Biblioteker over hele landet utsatt for dataangrep

Datasystemene til biblioteker over hele landet har ligget nede siden tirsdag kveld etter et dataangrep. Hackere krever løsepenger for å åpne dataene.

Forhandlingene om forfatternes strømmekontrakter er snart i mål

Derfor roman

Vil formidle viktigheten av å ta egne valg og ikke kun det som forventes

– I jobben min som psykolog møter jeg flere som skammer seg over at de er ulykkelige selv om de har fulgt «oppskriften» og alt ser bra ut på papiret. «Var det sånn det skulle bli?» spør de seg selv. Denne tematikken er en rød tråd i boken, sier Celin Ringseth.

Strawberry Publishing sikrer seg Goliat – og satser stort på strømming

Derfor roman

Ein roman om det å gi omsorg til nære som ikkje er kjære

Hovudpersonen i Kristin Tveiten si bok blir kontakta av faren, som er gamal og sjuk, etter fleire tiår. Omsorgsbiten er ein kamp mellom forplikting og nestekjærleik. Tveiten har sjølv vore i ein situasjon der ho tok seg av ein far ho hadde eit komplisert forhold til.

NRKs 22. juli-podkast oppgir ikke at den delvis baserer seg på Aage Borchgrevinks bok «En norsk tragedie»

Grytten på dypt vann

Med 12 flunkende nye sommernoveller har Frode Grytten kastet seg ut i badingens glede og fryd. Og mørket som kan bo i oss mennesker selv om sola skinner.

Derfor roman

– Det er viktig å tenke at ein kan hjelpe, sjølv om ein ikkje er sikker

Forfattar Brynjulf Jung Tjønn har sjølv følt seg som den guten som blir lagt merke til, men samtidig ikkje sett. Det gjeld også hovedkarakteren Isak.

Tjukke romaner mest populære

Sakprosa er salgsvinner på papir, men taper stort i strømmetjenestene

Agnes Lovise Matre er neste ut med kortroman

Harald Nortun er årets vinnar av Nynorsk barneboklitteraturpris

Derfor dikt

Vil tilføye norsk litteratur sine perspektiver

Poet Sumaya Jirde Ali skriver om ungjenta Samiras flukt over Middelhavet i sin nye diktbok. – Det største i livet er å bli forstått, det nest største er å bli sett, sier hun.

Kielland Krag slipper album med Emilie Hollow

Derfor roman

Utforsker kompliserte minner i debutromanen

Sunniva Roligheten debuterer som forfatter med romanen «Når alt er av papir» som hun håper forfatter-idol Ingvar Ambjørnsen leser.

Vi strømmer mer enn vi kjøper billigbøkerKommer pocketboka til å dø ut?

Derfor roman

Debuterer som forfatterVil vise at å godta tingenes tilstand generelt sett er en ganske dårlig taktikk

Eirin Andresen Betten har skrevet en roman om fire venner i tyveårene hvor historiene finner sted mellom 2006 og 2016 - en tid hvor samfunnet endrer seg drastisk.

Marte Michelet svarer på kritikken av «Hva visste hjemmefronten?» i ny bok

I en ny bok som kommer onsdag, skriver Marte Michelet at hun er uenig i kritikken hun har fått for boken «Hva visste hjemmefronten?» fra 2018.

Derfor bok

Ny bok om virusEn underholdende kunnskapskur mot sykdomsangst

Eystein Hellstrøm Hoddevik begynte å skrive boka «Virus på reisefot» allerede i 2009 da vaksinen brukt under svineinfluensapandemien ble koblet til utvikling av den sjeldne hjernesykdommen narkolepsi.

Fem forfattere er blitt tildelt treårig arbeidsstipend fra Det faglitterære fond

Derfor bok

– Eg vil utforske nokre av dei kjenslene og vala det framleis blir snakka lite om i samfunnet

Ingrid Senje si novellesamling «Stupeteknikk» har ganske stor spennvidde, men dei har til felles at dei skildrar menneske på bristepunkt i livet.

Steen trekker trådene til Karl XII– Slående mange felles interesser

Thorvald Steen er ute med langdiktet «Kveita», en original tekst som utforsker et kongeliv og viser menneskets skrøpelighet, uansett byrd.

Nominerte til Bokslukerprisen 2021/22

De ti nominerte bøkene i Bokslukerprisen for neste skoleår er nå klare. 125 000 elever på mellomtrinnet skal i høst lese utdrag fra bøkene og deretter stemme fram sine fem superfinalister.

Seks miljøbøker for barn

Det er stadig flere barn som engasjerer seg i miljøspørsmål, men det er ikke alltid like lett å hjelpe barna videre på veien for å lære mer. Cappelen Damm har samlet aktuelle barnebøker om miljø akkurat nå.

Tålmodige tegneserieskapere har fått nok og ber kulturministeren gripe inn

Et samlet tegneserie-Norge har tatt kontakt med kulturministeren med krav om økte midler til tegneseriepotten i Kulturrådet. Serieskapere har lenge vært underprioritert i innkjøpsordningen, og tålmodigheten har tatt slutt.

Derfor roman

– En krim skal først og fremst være spennende

Samtidig så gir det å skrive krim meg en mulighet til å sette fokus på ting jeg synes er galt med samfunnet vi lever i, sier forfatter Myriam H. Bjerkli.

Forleggerforeningens bransjestatistikkStrømming av bøker økte mest i 2020

Stueland fikk Strawberry Publishings nyopprettede litteraturpris

Derfor bok

Hvor viktig er det for mennesket å snakke og bli hørt, selv om man ikke hører sin egen stemme?

Billedkunstner og forfatter Hilde Diesen har skrevet bok om den døvblinde forfatteren Helen Keller, og om hvordan den døvblinde husmannsjente fra Valdres, Ragnhild Tollefsdatter, inspirerte henne.

Sultprisen til Morten Langeland

Forfatter Morten Langeland trodde det var en spøk da han ble oppringt med beskjed om at han er mottaker av Sultprisen 2020.

– Ble knuffet ut av egen bok

En ny roman av Hilde Susan Jægtnes skulle egentlig handle mye om forfatteren selv. Men en historisk skikkelse ved navn Alexander Hamilton kom inn – og overtok fullstendig.

Derfor bok

Vil gi folk redskaper til å forstå nyhetsbildet bedre

Forsker Cecilie Hellestveit henter Jemen-krigen frem fra skyggen og forklarer hva krigen går ut på i boken «Ulykkelige Arabia - verden etter Jemen». Drømmeleseren er Oljefondsjef Nikolai Tangen. – Det er litt å reflektere over for han her, sier hun.

Derfor dikt

– Boken handler om ekte lidelse for millioner av mennesker

Forfatter Ali Hayder har skrevet dikt om terrororganisasjonen ISIS' okkupasjon av Mosul, hans hjemby, og kampen mellom hans lengsel for byen og integrering i sitt nye liv i Norge.

Tidligere SV-nestleder gir ut 22. juli-bok

Tidligere SV-nestleder Snorre Valen tar et oppgjør med debatten etter 22. juli i sin kommende bok «Utøyakortet».

Kalvø til unnsetning – slipper Syden-bok til solhungrige nordmenn

Are Kalvø hadde stor suksess med sin Syden-bok da den utkom i 2002. Nå, i reiserestriksjonenes tid, har han revitalisert boka – som han tror kan bøte noe på nordmenns ferielengsel.

Annonse
Annonse
Annonse