Annonse

Bok

Derfor roman

Om menneske i krise og kor vanskeleg det kan vere å drive gard

Forfattar Marianne Clementine Håheim fekk idéen til sin nye roman etter å ha lese fleire nyhendesaker om dyretragediar i landbruket.

Misjonærbarn forteller i ny bok– Et åpent sår for mange

Norge var et av landene med flest misjonærer i forhold til innbyggertallet, og flere tusen norske barn har bodd atskilt fra familien på grunn av foreldrenes misjonskall.

Derfor roman

En roman om hvordan vi skaper mening, problemer og muligheter gjennom å dikte

Forfatter og dramatiker Eirik Willysons roman «Odalen» handler om en roman, og livet til fortelleren slik den fortonte seg mens han skrev romanen.

Derfor bok

«Der litteratur blir til»– Litteraturhistoria kan også vera nær og konkret og er nærmare enn me trur

Dosent i norsk didaktikk, Sveinung Nordstoga, har behandla litteraturhistoria ut frå eit – i norsk samanheng – uvanleg perspektiv i boka «Der litteratur blir til. Nedslag i norsk litteraturhistorie etter 1814».

Jørn Lier Horst møter Gyldendal og Lydbokforlaget i retten neste uke

Derfor roman

Roman om livets sjølvmotseiingar– Livet er ikkje føreseieleg

– Eg er oppteken av den irrasjonelle krafta i mennesket, som til dømes viser seg i korleis ein som urøynd mann på kjærleikens veg ikkje veit korleis ein skal oppføre seg, skriv forfattar Tormod Haugland i sin roman.

Gyldendal Litteratur har ansatt lydboksjef

Derfor roman

Debutant Maria Alnæs– Jeg vil utfordre leserne til å tenke over hvilken rolle vi spiller i det store maskineriet

Romanen «Tjeneren» er inspirert av krigene Maria Alnæs har fulgt i nyhetsmediene siden tenårene, og handler om tjeneren Krystof som er ansatt ved det kongelige hoffet i det fiktive og autoritære landet Kombrava.

Ny romanserie fra Anne Marie Meyer

Derfor bok

Hatefulle ytringer– Straffeloven § 185 er en begrensning på ytringsfriheten, men samtidig en garanti for den

Journalist Olav Østrem vil gi leserne en forståelse for hvor grensene for straffbare ytringer går, og hvorfor vi alle bør holde oss på riktig side av den grensen.

Derfor bok

Vil dele Olav H. Hauges tankar og sitat om hans uro for naturen

Gjennom arbeid med tekstar om Olav H. Hauge fann forfattar Anne Karin Fonneland ut at han var uroa for naturen. Det har ho brukt til å skrive ei bok ho håpar opnar for å sjå heilskapleg på klimaproblemet.

Lei av virkeligheten? Bli med til det fiktive landet Kombrava

Hun er datter av en forfatter, og hun giftet seg med en forfatter. Men ingen visste at Maria Alnæs selv skulle fordype seg i skrivingens kunst.

En høyremann vender om – for bokens skyld

Tidligere statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag har lagt seg i startgropen, klar til å forsvare en boklov, om nødvendig, for å beskytte bøkene mot nasjonale og internasjonale profittjegere.

Derfor roman

Romandebutant med spenningsroman om «fake news»– Må forberede oss på at internett blir en enda større krigsarena

Journalist og debutforfatter Julie Werenskiold håper spenningsromanen hennes kan være med på å sette fokus på kildekritikk, sosiale medier og «fake news».

Synspunkt

En rottejegers bekjennelser

Hadde Max Manus forsøkt å gi ut «Rottejegeren» i 1948, ville han blitt stemplet som en sviker og lagt sin heltestatus i grus, skriver Magne Lerø.

Ny bok om hjernen– På tide å snakke om pannelappen

Marte Roa Syvertsens står bak en ny bok om hjernen. Her forklarer hun blant annet hvorfor unge er mer villige til å utsette seg for risiko, og hva som gjør at du greier å opptre rolig – selv om du koker innvendig.

Derfor bok

«De valgte å slåss»Presenterer en del av felttoget i 1940 på en ny måte

Tidligere historiker Erik Thomassen har skrevet bok om Vestlandshærens felttog i 1940 og håper at Jens Stoltenberg som NATO-sjef og krigshistorie-interessert vil lese den.

Fritt OrdForfattere får pris for å løfte fram funksjonshemmedes erfaringer

Forfatterne Jan Grue, Bjørn Hatterud og Olaug Nilssen får Stiftelsen Fritt Ords Pris 2021 for sine sterke og kritiske bidrag til å belyse samfunnssituasjonen og ytringskulturen for funksjonshemmede i Norge.

Slipper nytt vikingeposLei av vrangforestillingene

– Vikingene var ikke verre eller mer brutale enn andre folk.

Derfor bok

Mette Karlsvik i samtale med Thorvald Steen– Thorvald Steen er ein unik, viktig og nærmast guru-aktig aktør i norsk litteratur

Mette Karlsvik snakka med Thorvald Steen om alt frå psykiatri, skamp og deira felles historie mens han ferdigstilte romanen «Det siste badehuset». Dét har blitt til ei samtalebok.

Svenskene tar over strømmingen av bøker, hvis ikke Gyldendal…?

Dørene åpnes på vidt gap for Nextory. Aschehoug lar sitt eget Fabel få en ny konkurrent, mens Fabels andre eier, Gyldendal, er i tenkeboksen.

Derfor bok

Mener måten vi behandler kreft på i dag må endres

Terje Toftenes er den første i Norge som har blitt helt frisk fra en sjelden type uhelbredelig kreft. I «Fri fra kreft» forteller han at legeutdanningen trenger større fokus på kosthold og livsstil, og at legemiddelindustrien må fratas førsteretten til å styre den medisinske utviklingen.

Hard konkurranse i «influenser-bokbransjen»

Derfor roman

«DAGNY»– En lettere form for magisk realisme, der de døde kan gå igjen

Forfatter Aasne Linnestå hadde ingen ambisjoner om å skrive den store «koronaromanen», men likevel flettet pandemien seg inn i fortellingen om den permitterte barnehageassistenten Dagny.

Derfor bok

Forsker og lege Marte Roa SyvertsenVil forbløffe og underholde med menneskehjernens funksjoner

– Det er hjernen som er forklaringen på den suverene posisjonen menneskene har inntatt på jordkloden, sier lege og forsker Marte Roa Syvertsen, men ikke nødvendigvis hele hjernen.

Derfor bok

Mental- og ledertrener Cecilie Ystenes MyhreVil bidra til mer mestring og glede i utfordrende faser av arbeidslivet

Mental- og ledertrener Cecilie Ystenes Myhre ønsker å gi leserne innsikt i effektive strategier, verktøy og teknikker som vil komme godt med i karrieren.

Derfor bok

Professor og forfatter Jo Røislien– Livsvitenskap er vår tids månelanding

Professoren mener at det at folk ikke følger rette linjer gjennom livene og karrierene sine er ikke et problem, eller sløsing med fellesskapets midler, men en nødvendighet for at vi ikke skal stagnere som samfunn.

Tok farvel med jobben som sykepleier med bok som kan leses som en advarsel

En tidligere sykepleier har skrevet bok om det hun mener er uverdige og uholdbare forhold ved norske sykehjem.

Derfor roman

Forfatter Kristin Friis– Jeg vil si noe om menneskets eksistensielle utfordringer

Forfatter og sykepleier Kristin Friis har skrevet en roman om utfordringene knyttet til det å ha barn som blir voksne og skal flytte hjemmefra.

Sammenligner Instagram-poesi med hurtigmat

Derfor roman

Krimforfatter Jørgen Jæger– En tilfeldighet kan knuse et liv

«Det sorte fåret» er den upubliserte krimromanen Jørgen Jæger drømte plottet til en natt på 1980-tallet.

Dønn distré

Hvordan kan man ta feil bil på parkeringsplassen, sette igjen babyen på trappa eller glemme at man skal på Stortingets talerstol? Politiker Jenny Klinge har spurt psykologene.

Krimfestivalen melder om gode strømmetall

Derfor roman

Kva veit vi eigentleg om kva naboane våre slit med?

Forfattar Oda Malmin håper romanen «Skinliv» kan vera ei påminning om kor mykje rart og vanskeleg som kan gå føre seg på innsida av folk, og vera ein påminning på at me sjeldan kjenner heile historia.

VG starter nytt bokforlag

Samarbeider kommersielt med et annet forlag, men har ikke bestemt videre strategi om verken fastpris eller medlemskap i Forleggerforeningen.

Derfor roman

Thriller om internasjonal etterretning

Forfatter Eystein Hanssen mener vi bør være oppmerksomme på Kina som spion-nasjon sånn som verden er nå, og håper alle som jobber med og for kinesiske teknologiselskaper leser hans nye spionroman «Kokong».

Synspunkt

Har vi henne nå?

Avslører den posthumt utgitte romanen «De uadskillelige» nå endelig hvem Simone de Beauvoir egentlig var, spør Nina Kraft.

Tarjei Vesaas' Debutantpris til Karoline Brændjord

Derfor roman

Debuterer med roman om pandemien og bytter samtidig ut prestekjolen med forfatterpennen

Prest og forfatter Elisabeth Thorsen har skrevet en roman satt til da landet stengte ned 12. mars 2020. I likhet med henne er også hovedkarakteren Mette prest i en tid det er vanskelig å være akkurat det. Nå er Thorsen permittert fra Oslo Domkirke og jobber med oppfølgerromanen.

Premissleverandørene

Høyre– Mangler en strategi for «det norske» i norsk bokbransje

Stortingsrepresentant og medlem i familie- og kulturkomiteen, Tage Pettersen (H), mener de tradisjonelle forlagene famler litt i mørket på bokloftet.

Mustafa HasanEn ung stemme

Mustafa Hasan (19) er ikke bare gutten som står i fare for å kastes ut av landet. Han er også en ung poet, ikke helt ulik den nylig avdøde danske poeten Yahya Hassan. Selv har Mustafa aldri lest Hassan.

Riverton-nominerte klareDisse fem skal kjempe om Den gyldne revolver

Ungdommens kritikerpris til Odd Klippenvåg

Derfor bok

Utfordrer kjærlighetens høysang

I boka «Men størst av alt er begjæret» var det spesielt vanskelig å gå inn på temaer som voldsbegjær, hevnlyst og kilder til våre hensynsløse grenseoverskridelser, sier psykolog og parterapeut Sissel Gran. Det mest plagsomme var at hun ikke kom unna #metoo.

Premissleverandørene

Kampen om makt og posisjoner i bokbransjen

I årtier har forlagene sett seg tjent med å opptre mest mulig samlet. Nå tilspisses kampen mellom de mektigste, og toneangivende aktører kan se seg mest tjent med å forårsake et jordskjelv.

Derfor roman

Hva skjer hvis man dør mens man drømmer?

Med sci-fi-elementer iscenesetter forfatter Stige Beite Løken ensomhet og forgjengelighet med romanen «Det finnes ingen andre verdener». I romanen presenteres et sosialt medium man kan koble seg på, men bare får tilgang til i drømme.

Premissleverandørene

Konkurransetilsynet– Kulturpolitiske målsettinger oppnås ikke ved unntak fra konkurranseloven

Direktør i Konkurransetilsynet, Lars Sørgard, mener erfaringene fra Danmark viser at unntaket fra konkurranseloven ikke vil føre til færre utgivelser eller mindre mangfold. – Fastpris er et viktig virkemiddel for nettopp dette, sier Anette Trettebergstuen (Ap).

Synspunkt

Bokåret 2020 viser gode tall - nå må vi fortsette å legge til rette for et mangfoldig marked

Det er viktig med en sunn balanse mellom god litteraturpolitikk og det å legge til rette for sunne konkurransevilkår, skriver leder i Forleggerforeningen Heidi Austlid.

– Jeg vil så gjerne at barn skal vite at mot ikke har noe med å være stor og sterk å gjøre

Forrige bok var om en modig høne, beregnet på de minste. Nå melder forfatteren og serieskaperen H.L. Phoenix seg tilbake med en tegneserieroman om den redde unggutten Arkin – og et viktig budskap.

Derfor roman

Roman om en torpedos forsøk på å bryte ut av voldsmiljøet– Det er aldri for sent å gjøre noe som er bra

Debutforfatter Anders Moe brukte oppveksten sin på Tveita på 80-90 tallet, som var samlingssted for Oslos torpedomiljø, da han skrev romanen «Knokkelstøv».

Derfor roman

Ny roman om foreldrerelasjoner– Vi som voksne foreldre må bryte båndene til fortiden

Forfatter Eskil Skjeldal debuterer som skjønnlitteraturforfatter med romanen «Fars hage, mors hus». Romanen går nærmere inn på det Skjeldal kaller et svært alvorlig prosjekt – nemlig det å være forelder.

Premissleverandørene

Strømmekonflikten kan sprenge bransjen

Strømming av bøker skaper konflikter mellom forlag og forfattere, og forlagsgiganter skjerper knivene i kampen om markedsandeler. Noen kan se seg tjent med å skrote det flertallet er enige om.

Kritikerros til krimroman som tematiserer blogging – om barn

Hvor langt vil man gå for å få følgere, likes, penger og spons? Vil man bruke sitt eget barn som reklameplakat i et slags realityshow de ikke selv har valgt å være med på?

Derfor roman

– Håper Vladimir Putin leser boken, så kan han fortelle meg hvordan han egentlig tenker etterpå

Forfatter Grethe Bøe gjør stor suksess med romanen «Mayday». Romanen handler om de betente nordområdene og sjansen for konflikt mellom NATO og Russland.

Gyldendal hadde et rekordår i 2020 – aldri solgt flere bøker

Derfor bok

Mental trener Erik Bertrand LarssenForteller om sin store nedtur i livet

I sin nyeste bok er den kjente mentale treneren mer åpen og ærlig enn han er vant til.

Premissleverandørene

Mennene har pengemakten

I forlagsbransjen styrer menn med penger og strategi, kvinnene med bøkene og politikerne balanserer mellom Konkurransetilsynet og bransjens interesser og privilegier.

Derfor roman

Forfatter Hanne Kristin Rohde– Romanen er fri for vold og gørr, og tar i stedet for seg valgenes betydning

Forfatter Hanne Kristin Rohdes nyeste roman er en roman med krim, og ikke en krimroman, sier hun. I tillegg til å være en politikrim inneholder den også betraktninger om livet.

Prisdryss over barne- og ungdomslitteratur

Bare én av tre prisnominerte barnebøker anmeldes

Annonse
Annonse
Annonse