Foto

Anette Trettebergstuen venter på utredning om Nasjonalgalleriet kan bli teater.  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– I dagens krise er det uproblematisk om Nasjonalgalleriet står tomt

Publisert: 27. oktober 2022 kl 10.08
Oppdatert: 27. oktober 2022 kl 10.08

­Kulturminister Anette Trettebergstuen varslet alt i sommer at løftet om økte bevilgninger til kultur ikke kan innfris i budsjettet for neste år. Budsjettet er stramt, men flere har pustet lettet ut. Det kunne vært verre.

Om de kommende budsjettene vil gi rom for økte bevilgninger til kultur, er et åpent spørsmål. Framfor å vente på mer penger, bør nok både bransjen, politikere på Stortinget og kulturministeren stille spørsmålet om det bør omprioriteringer til. Bør noe bevilgningene reduseres eller kuttes slik at det kan satses sterkere på andre områder?

Budsjettet for 2023 preges ikke av omdisponeringer. De legger imidlertid opp til å avvikle momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester. Det er en regjering på jakt etter inntekter som her er på ferde – og Finansdepartementet har regien. De har funnet rundt en halv milliard de kan ta inn i moms. Kulturminister Anette Trettebergstuen har ingen begrunnelse for endringen. Underforstått: Mot et finansdepartement på inntektsjakt, kjemper en kulturminister forgjeves. 

Anette Trettebergstuen har ingen planer om å droppe det årlige tilskuddet på 135 millioner til TV2 for at de skal være en allmennkringkaster. Hadde hun gått inn for det, ville hun hatt 135 millioner å bruke på andre kultur- og medieformål.

Departementet kunne for eksempel lyst ut et tilskudd på noen titalls millioner over tre år til ukentlige programmer av «allmennkringkasterkarakter» som flere kanaler kunne søkt på. Tiden holder på å løpe fra en årlig bevilgning på135 millioner knyttet til lineær-tv.

Når det gjelder teater og kunst, ser Trettebergstuen ut til å være rede til å ta omfattende grep.

Nationaltheatret er et problem. Rehabilitering skulle vært satt i gang for lengst.

Saken fortsetter under annonsen

Idéen om å la Nationaltheatret overta Nasjonalgalleriet og bygge en ny underjordisk scene under Tullinløkka utredes

Teateret slik det framstår i dag, dekker ikke dagens behov. Det vil koste flere milliarder å få teateret i forsvarlig stand. 

Idéen om å la Nationaltheatret overta Nasjonalgalleriet og bygge en ny underjordisk scene under Tullinløkka utredes. Hvis dette er mulig og ikke koster for mye, er dette en god løsning for Nationaltheatret. Mellom teatret og den gamle museumsbygningen er det ikke lengre enn at skuespillere kan løpe barbeint og i kostyme over, om de har lyst.

Om det blir teater på Nasjonalgalleriet, får staten gjøre bruk av en bygning med historisk sus. Det er ikke hva som helst som kan fylle denne bygningen. Ikke en gang Frp vil finne på å foreslå at det kan puttes diverse butikker inn i de tradisjonsrike lokalene.

Nasjonalgalleriet har en vennegruppe som ivrer for at Nasjonalgalleriet fortsatt skal bruke som utstillingssted for kunst. Vi har imidlertid fått et nytt Nasjonalmuseum. Kunsten en flyttet over dit.

En ting er sikkert. Nasjonalmuseet får aldri økt bevilgningene slik at de kan ta ansvar for driften av Nasjonalgalleriet.  Da kommer KODE i Bergen og andre teatre til å reise til Oslo for å gå i protestmarsj nedover Karl Johan.

Da Trine Skei Grande var kulturminister, inngikk hun en avtale med Sparebankstiftelsene om å få utredet videre bruk av Nasjonalgalleriet. De la fram en rapport tidligere i år som konkluderte med at det ville koste 390 millioner å rehabilitere bygningen. Stiftelsen påtok seg å dekke 150 millioner kroner.

Saken fortsetter under annonsen

Tanken er at Nasjonalgalleriet skal samarbeide med andre museer i landet om utstillinger og at lokalene skal brukes til ulike kulturelle aktiviteter.

Det er ikke spor av disse planene i budsjettet for 2023. Vi kan trygt konkludere med at Sparebankstiftelsen utredning er lagt ned i en skuff.

Riksantikvaren sa til Aftenposten i går at Nasjonalgalleriet må gjenåpnes. Det er en kjekk mening å ha, men temmelig uinteressant ettersom det ikke finnes en krone til drift på budsjettet for neste år.

I januar i år går Nasjonalmuseets leiekontrakt med Statsbygg ut. Det haster med å få en avklaring, mener blant andre Grunde Almeland (V). Her tar han feil. Er det noen som er uproblematisk, er det at et bygg blir stående tomt neste år.

Trettebergstuen gjør det mest fornuftige: venter til utredningen om å bruke Nasjonalgalleriet til teater er ferdig

Han sier videre at han er veldig skuffet over at departementet ikke har landet en løsning som sikrer at Nasjonalgalleriet igjen blir fylt med kunst.

Vi får se om Venstre finner plass til videre drift av Nasjonalgalleriet i sitt eget budsjett for 2023. Det må de nesten. Hvis ikke er det ikke annet en bløff Almeland serverer.

Annonse

Trettebergstuen gjør det mest fornuftige: venter til utredningen om å bruke Nasjonalgalleriet til teater er ferdig. Inntil den tid får Almeland og opposisjonen smøre seg med tålmodighet.

Ledige stillinger – kulturjobb