Film og tv

– Vi mener argumentasjonen til Amandakomiteen er en latterliggjøring av den teknologiske utviklingen vi har hatt de siste årene, sier Filminstituttets direktør Kjersti Mo.

Norsk filminstitutt trekker seg fra Amandakomiteen i protest

Amandaprisen «latterliggjør den teknologiske utviklingen», mener Norsk filminstitutt, som nå trekker seg fra Amandakomiteen.

Publisert Sist oppdatert

­– Vi ønsker å fremme norsk film uavhengig av plattform. Vi mener argumentasjonen til Amandakomiteen er en latterliggjøring av den teknologiske utviklingen vi har hatt de siste årene, sier direktør Kjersti Mo for Norsk filminstitutt til NRK.

Instituttet trekker seg fra Amandakomiteen i protest mot regelen som bestemmer at filmer som ikke har vært på kino – og som kun vises på strømmetjenester – ikke kan nomineres til Amanda.

Flere av fjorårets mest sette norske filmer, deriblant Netflix-suksessen «Troll» og Viaplay-filmen «Gulltransporten», gikk aldri på kino. De ble kun sendt på strømmetjenestene og kunne derfor ikke bli nominert, skriver NTB.

Mo sier hun ved flere anledninger har tatt til orde i komiteen for å gå gjennom regelverket som bestemmer hvilke filmer som skal kvalifisere til nominasjon.

Vurderer støtten

I tillegg til å evaluere sin «fremtidige holdning til prisen», skal instituttet vurdere om det skal fortsette å støtte Amanda økonomisk. I fjor var støtten på rundt én million kroner.

Amandakomiteens leder, Tonje Hardersen, har sagt at Amanda skal fremme filmer som går på det store lerretet. Hun synes det er trist at Norsk filminstitutt nå trekker seg ut av komiteen.

– Jeg synes det hadde vært mer fruktbart at de deltok i evalueringsarbeidet etter årets utdeling sammen med resten av komiteen.

– Amandaprisen sliter allerede

Troll-regissør Roar Uthaug har tidligere overfor NRK gitt uttrykk for at Amandaprisens regelverk er gammeldags.

– Amandaprisen sliter allerede med å nå ut til det store publikumet. Når en av de filmene som publikum forbinder med det norske filmåret ikke er med, så vil den oppleves som enda mindre relevant.

Leder av Amandakomiteen, Tonje Hardersen, sier at Amanda er en pris som skal hylle kinofilmen og det store lerretet.

– Om vi skal åpne opp for strømmefilmene, skal vi da også åpne opp for filmer på YouTube og sosiale medier? Vi må ha en eller annen form for avgrensning, sier hun til NRK Nyheter.

Strømmefilmer og Oscar

I kjølvannet av koronapandemien endret Oscar-akademiet på reglene for sine nominasjoner.

En regel spesielt innført for året 2021 innebar at filmer som slippes til strømming på TV også kunne vinne Oscar.

For å kunne nomineres til Oscar kreves det normalt at en film må ha vært vist på kino i Los Angeles-området i minst sju dager.

I 2018 lettet Netflix på sine prinsipper slik at regissøren Alfonso Cuaróns «Roma» kunne sikre seg Oscar-nominasjoner. Strømmetjenesten lot filmen få premiere på kino tre uker før den ble sluppet digitalt.

Powered by Labrador CMS