Etter 20 år i Majorstuen har Jorun Marie Kvernberg nå nye prosjekter på gang.
Andrzej Otrębski / Wikipedia
Jorun Marie Kvernberg i JulePlottet

Majorstuen takker for seg etter 20 år og 300 konserter i 20 land. – Alt har en ende

Publisert: 6. januar 2022 kl 08.00
Oppdatert: 6. januar 2022 kl 13.13

Jorun Marie Kvernberg er gjest i KulturPlots siste episode av podkasten «Plottet».

Etter 20 år og 300 konserter i 20 land, takker bandet Majorstuen for seg, mens Kvernberg fortsetter med forskjellige prosjekter på egenhånd.

«Jubel» ble tittelen på avskjedsplaten til folkemusikkgruppen Majorstuen, som er den åttende i rekken. Foto: Marius Beck Dahle / NTB

I podkasten sier hun at det var litt uvirkelig å ta denne beslutningen.

– Vi var ikke helt sikre på hvorfor vi valgte å legge ned bandet. Men vi har holdt på siden 2000, da vi begynte som sultne studenter på Musikkhøgskolen i Oslo og dannet et spellemannslag. Etter hvert ble vi et strykerensemble, før det sceniske også ble viktigere. Vi har gitt ut åtte album og har holdt en haug av konserter over store deler av verden. Alle ting har en ende, og for nå er det i hvert fall slutt. Vi ønsket å gå ned med flagget til topps i 2020, men dette ble forsinket av pandemien. Uansett skulle «Jubel» bli vårt siste album, sier hun.

HØR HELE PODKASTEN HER:

Saken fortsetter under annonsen

Formidling

Som et instrumentalband har likevel historiefortelling vært ekstremt viktig for Majorstuen, for de har ønsket å nå ut bredere enn til menigheten.

– Vi har tatt mange grep, både med arrangeringen – for å lage en indre film med handling – og vi har gjort ulike sceniske ting som bidrar til at lyttere og publikum kan henge seg på. Vi har laget fiktive historier, som ikke er vanlige i slåttemusikk. Da kan publikum sitte igjen med indre bilder av historien. Vi har forsket på koreografi, der vi tar vekk all prat og gjør forskjellig ting på scenen, med mye humor. Da får vi strukturer og motstand og lek og alvor. Å fortelle historier gjennom musikken har vært en nøkkel for Majorstuen, utdyper hun.

Bandet har likevel valgt å holde seg til strykerbesetningen, og har ikke falt for fristelsen til å få inn trommer, bass og vokal.

Unntaket som beskrefter regelen er likevel bandets største hit: «Juledrøm», som spilles i denne podkasten.

Nye prosjekter

Kvernberg har nå startet plateselskapet Kviven Records, der hun samarbeider med Britt Pernille Frøholm, som også har deltatt i Plottet denne julen. Sammen har folkemusikerne dannet Kviven duo, der den rike skattkisten med slåtter utforskes og tolkes.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg jobber også mye med komponering for andre. Akkurat nå jobber jeg for en akkordion-gruppe, sier Kvernberg.

Ledige stillinger – kulturjobb