Annonse
Amalie Stalheim vinner Solistprisen. Foto: Nikolaj Lund

Årets Solistpris går til Amalie Stalheim

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Cellist Amalie Stalheim (28) er vinneren av Den norske solistpris 2021.

 

Premien består av 100.000 kroner og to prestisjefylte oppdrag: En egen konsert på Siljustøl under Festspillene i Bergen 2022 og et solistoppdrag på en konsert sammen med Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) 18. november i år. Der skal Stalheim fremføre Elgars cellokonsert i e-moll sammen med BFO og dirigent Joshua Weilerstein. Konserten med BFO blir også sendt i Hovedscenen på NRK2 og på bergenphillive.no

De tre nominerte til prisen ble offentliggjort i august. I tillegg til Stalheim var fløytist Ingrid Søfteland Neset og fiolinist Miriam Helms Ålien nominert. 

– Årets vinner er midt inne i en rakettkarriere som vekker oppsikt i Norden og internasjonalt. Amalie Stalheim har et usedvanlig bredt og interessant repertoar, tross sin unge alder, der rykende ferske cellokonserter og standardrepertoaret inngår like naturlig, sier Peter Herresthal, styreleder i Den norske solistpris.

Den norske solistpris er delt ut hvert år siden 2005. I partallsår avgjør NRKs Virtuos-konkurranse vinneren av prisen. I oddetallsår deles Den norske solistpris ut til en av tre–fem nominerte norske instrumentalister eller sangere under 30 år, utvalgt av en internasjonal jury.

Årets jury har bestått av Bergen Filharmoniske Orkesters sjefdirigent Edward Gardner, pianist Marianna Shirinyan, mezzosopran Anne Sofie von Otter og Bergen Filharmoniske Orkesters programsjef Oddmund Økland.

– Det er en stor ære for meg å vinne Den norske solistpris! Det varmer å få en slik anerkjennelse, og det er en enorm inspirasjon for meg videre, sier Amalie Stalheim selv. 

Den norske solistpris

• Skal støtte og løfte frem unge, begavede solister

• Stiftet i 2005 på grunnlag av en donasjon fra forretningsmannen Bernt J. Fossum. Fra 2020 støttes prisen av musikkviter og forretningsutvikler Karianne Westfal-Larsen

• Deles i partallsår ut til vinneren av NRK-programmet Virtuos, som er en musiker under 20 år

• Deles i oddetallsår ut til en musiker under 30 år

• Tidligere vinnere av Den norske solistpris inkluderer Tine Thing Helseth (2006), Christian Ihle Hadland (2007), Guro Kleven Hagen (2010) og Sonoko Miriam Welde (2014)

Om Amalie Stalheim: 

Den prisbelønte cellisten Amalie Stalheim (f. 1993) har vært solist med orkestre som Gulbenkian Orquestra, Oslo-Filharmonien, Kungliga Filharmonien i Stockholm, Gøteborg symfoniker, Oulu symfoniorkester og Kuopio Symfoniorkester for å nevne noen. Hun er vinneren av Det Svenska Solistpriset 2018.

I tillegg til å spille de tradisjonelle cellokonsertene internasjonalt, brenner Amalie for å bestille nyskrevet musikk for cello. Den kommende sesongen skal hun urfremføre og spille inn fem cellokonserter. Amalie er en aktiv kammermusiker og har samarbeidet med musikere som Janine Jansen, Yo-Yo Ma, Leif Ove Andsnes, Christian Ihle Hadland, Lars Anders Tomter og Stenhammarkvartetten. Amalie har studert hos professor Torleif Thedéen ved Edsbergs slott ved Kungliga musikhögskolan i Stockholm og Norges musikkhøgskole. 

Annonse
Annonse
Annonse