Kenneth Ishak, kjent fra Universet og Beezewax, er ute med en ny singel fra sitt kommende Lars Horntveth-produserte album.
Julia Naglestad
Kenneth Ishak med ny singel

– Albumets hjørnestein for meg

Ellen Lund
Publisert: 22. september 2021 kl 13.06
Oppdatert: 22. september 2021 kl 13.44

Denne uken slipper musiker og produsent Kenneth Ishak ny singel, som blir å finne på albumet som kommer ut senere denne høsten.

Den heter Something og handler om hvordan hendelser tilbake i tid har truffet ham nå, etter mange år.

– Something er på en måte albumets hjørnestein for meg, sier Kenneth Ishak.

– Teksten skildrer hendelser fra min bestemors hus i Malaysia, hva hun sa til meg og hvordan det har sneket seg tilbake til bevisstheten min nå, etter mange år. Kanskje hun til og med visste at jeg ville skjønne det senere – at jeg ikke bare var en besøkende i det landet, men at jeg også hører hjemme der.

Han har også filmet en liveversjon av låta, som er regissert av Lasse Gretland:

– Vi dro med oss mye utstyr på en båt og brukte et par dager på hytta der til å svømme, dykke etter spiselig tang mens Robin Snasen malte en dress sydd for meg av Tekla Brandsæther til å ha på i videoen. Når lyset var riktig, samlet regissør Lasse Gretland alle sammen og vi spilte sangen live 7 ganger og beholdt 5. take. Ryan McPhun spilte bass og stod for opptaket og lydmiksen. Mattias Krohn Nielsen spilte Rhodes. Jeg lagde mat.

Nytt album denne høsten

Saken fortsetter under annonsen

Selv om Ishak har markert seg som en tydelig produsent de siste årene, med samarbeid med artister som Kaja Gunnufsen, Signe Marie Rustad og Verdensrommet, ville han at noen andre enn ham selv skulle sitte i produsentstolen denne gangen. Valget falt på Jaga Jazzists Lars Horntveth.

– Jeg har lenge fulgt med på hva Lars har drevet med og lurt på hvordan et samarbeid med ham ville være. Vi hadde noen fuktige kvelder hvor vi snakket om hvordan vi ville jobbe, hvilke tidsepoker som var inspirerende, hvem vi burde ha med osv. Vi ville spille inn mye av albumet live og ble enige om at han skulle både spille pedal steel og sitte som produsent inne på kontrollrommet. Det funket veldig bra. Han spilte med, synset om takes og uttrykk i kontrollrommet og alle hadde full tillit til ham, og han til oss, forteller Ishak.

Native Tongue er tittelen på det nye albumet, hans femte soloalbum, og det første siden 2011s Kenneth Ishak & The Freedom Machines.

Siden den gang har han vært opptatt som produsent og med de nevnte musikkprosjektene. Han har en lang karriere, der det har vært kontinuerlig aktivitet med turneer rundt i verden som har bragt ham til scener overalt fra Brasil til Japan, og med en samlet diskografi på femten album, der Native Tongue vil bli det sekstende. 

For å fange den visjonen Ishak hadde for albumet og få den rette livevibben rekrutterte han noen av sine norske favorittmusikere; Erland Dahlen (trommer og perkusjon), Ådne Meisfjord (synth), Mattias Krohn Nielsen (gitarer og tangenter) og eksil-amerikaneren Ryan McPhun (bass). Sistnevnte, bedre kjent som Ruby Suns, ble også valgt ut til å mikse album til slutt.

To parallelle temaer

Saken fortsetter under annonsen

Albumet Native Tongue har ifølge pressemeldingen to parallelle temaer, ett for den tekstlige tematikken og ett for det musikalske. For det musikalske har den allsidige kultartisten Arthur Russel vært en ledestjerne. For det tekstlige så har det vært Ishaks bakgrunn som halvt norsk og halv malaysisk, og de spørsmålene som tvinger seg frem om identitet og tilhørighet, noe som trer frem allerede ved tittelen på albumet og dets første låt, Native Tongue

Kenneth Ishak spiller på Blå 10. desember, og han er også bekreftet til å spille på Lyse Netter-festivalen i Moss i 2022.