Pål Moddi Knutsen er blant dem som takker nei til konsertoppdrag om ikke han kan reise miljøvennlig.
Gitte Johannessen / NTB

Takker nei til oppdrag om de ikke kan reise miljøvennlig

Redaksjonen
Publisert: 3. september 2021 kl 09.58
Oppdatert: 3. september 2021 kl 09.58

Det er dyrere å reise muljøvennlig enn å ta et fly, men for Pål Moddi Knutsen er det viktigst å reise på en klimavennlig måte. Han skal spille konserter i Tyskland, Nederland, Belgia og England og kun reise med tog, ifølge Aftenposten.

Han betaler kostnadene selv. Istedenfor å pendle mellom turné-stedene med fly, har han samlet alle konsertene på 20 dager. På den måten kommer han bedre ut av det økonomisk enn om konsertene var spredt, sier han til avisa.

– Det hadde vært deiligere og enklere å ta fly, men vi kan ikke fortsette å fly som noen tullinger. Det handler ikke om skam, men om å ta ansvar, sier han til Aftenposten.

– Jeg har lært å prioritere og takker nei hvis jeg ikke kan reise på en klimavennlig måte. Det er utelukkende positivt, både for økonomien og psyken, smiler han før han stiger om bord i bussen. Med hjemmebakt nugattiblings og Bestialitetens historie av Jens Bjørneboe er han rustet til nesten én måneds turné på miljøvennlig vis, sier han.

Grønt kulturliv

Fiolinist Guro Kleven Hagen takker også nei til spilleoppdrag hvis hun ikke kan reise bærekraftig, med mindre det ikke finnes alternativer. Hun mener kulturlivet må ta større miljøansvar.

I hele kulturlivet presser det seg nå frem nye måter å tenke miljøvennlig på. Musikere, dansere, artister og kunstnere arbeider ofte i et internasjonalt marked. I mars ble Grønt veikart for kunst- og kultursektoren lansert. Veikartet gir en overordnet status for feltet, setter konkrete mål og foreslår tiltak for å redusere klimaavtrykket. Mange kunstnere ønsker å bidra.

Saken fortsetter under annonsen