MusikkPlot

Musti lå rett etter Cez og kan juble for to Spellemannpriser – ikke lenge etter at hun begynte som artist. Hun ble kåret til Årets Gjennombrudd, som har følge av en kvart million kroner i Gramostipend, og vant dessuten hiphopkategorien for sitt debutalbum «Qoyskayga».

Oppstykket prisfest med sterke følelser

Få trodde at også Spellemannpris-festen i 2021 skulle være preget av pandemien. Det førte til en oppstykket og riktig så langdryg TV-fest – og sterke følelser.

Publisert Sist oppdatert

– Dette var overveldende, sa kveldens store vinner, Kristoffer Cezinando Karlsen. Men siktet ikke bare til de to harpene han kunne ta med seg hjem for seieren i to av de gjeveste kategoriene, som Årets tekstforfatter og Årets låtskriver.

Foto Kristoffer Cezinando Karlsen ble Spellemann-kveldens vinner totalt. Foto: Michael Ray Vera Cruz Angeles

– Jeg har ikke vært i et rom med så mange mennesker på et halvt år, sa Cezinando.

Selvsikker Musti

NRK delte ut en rekke av prisene i det nye Nasjonalmuseet, der de ifølge programleder Silje Nordnes «fylte huset med stor kunst som ikke kan henges på veggen, nemlig noe av det beste norsk musikk har å by på».

Cezinando er også featured-artist på B-Boy Myhres Spellemannvinnende musikkvideo «Gammel person», der Håkon Hoffart har regi. Dermed lå han en halv harpelengde foran neste artist med tyngre bør hjem enn flertallet:

Musti vant ikke bare hiphopkategorien for sin debutplate – i konkurranse med blant andre nettopp Cezinando: Hun sikret seg også æren av å bli Årets Gjennombrudd – noe som medfører en kvart million i stipend fra Gramo. Da programleder nummer to, Sandeep Singh, sa at dette «er karrierens første Spellemann», lød svaret selvsikkert fra Musti:

– Og ikke den siste!

Rørt Annie, Tix og Holsten

Comebackfenomenet Annie var en svært rørt vinner av popkategorien, og sa om prisharpen at «alle som har laget et popalbum i år fortjener en sånn en».

– Musikk har en så vanvittig stor verdi for så mange. Å feire den er veldig viktig.

Foto Tix ble kåret til Årets Spellemann, noe som rørte ham sterkt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Rørt ble også Andreas «Tix» Haukeland over å bli kåret til Årets Spellemann. Den tidligere så omdiskuterte russelåtmakeren er nå blitt et folkekjært breddenavn med stor fanbase – som stemte ham frem til Melodi Grand Prix i mai. Han mottok meldingen utendørs på NRK, omgitt av en gruppe fans som fikk møte i hver sin bil for å hylle ham og høre en låt.

– Det å bli sett, ikke bare blant dere jeg alltid har æren av å få treffe på konserter, men å bli sett av de andre som lager musikk også. Det er skikkelig stort for meg, sa Haukeland.

Som til tross for to låter med å konkurransen om Årets låt, likevel måtte se seg slått av Chris Holsten og Frida Ånnevik – som seiret med «Hvis verden».

– Dette er noe av det største jeg har opplevd, sa en vilt begeistret Holsten.

Gjennombrudd og hederspris

To andre fine priser vanket også – til artister i hver sin ende av spekteret: Suksessombruste girl in red, alias Marie Ulven, ble utnevnt til Årets Internasjonale Gjennombrudd.

Samtidig vanket det Spellemanns Hederspris til et band som ifølge prisutdeler Thomas Seltzer «har skapt musikkhistorie på verdensbasis» siden starten i 1984 – nemlig blackmetallegendene i Mayhem.

Det var Jørn Stubberud, bassisten også kjent som Necrobutcher, som mottok prisen. Han er eneste bandmedlem som har vært med fra den mørke starten, og hans første kommentar til den overraskende prisoverrekkelsen lød:

– Jøss. Dette er ikke en fleip?

Da han ble sikker i sin sak på ektheten, ble han «satt ut», medga Stubberud i NRK-sendingen.

Rojal scene

I del to av Spellemann-prisshowet gikk ferden ut av Oslo. Programleder Tarjei Strøm reiste nemlig rundt i landet for å hylle nominerte, vinnere og andre bransjeaktører. For en av førstereisguttene i Spellemann-sammenheng, RnB/Soul-nominerte Natnael, ble pandemiversjonen av prisshowet en sterk opplevelse:

Sammen med Det Norske Solistkor, som var nominert i samtidsklassen – der de vant, var scenen hans i rojale omgivelser på Skaugum med kronprinsparet som vertskap.

– Det er en enorm ære å få lov til å opptre på Spellemann og Skaugum. Det er nok en opplevelse jeg vil huske for alltid. Håper folk vil like det, lød det fra Natnael i forkant.

Strøm roser kronprinsparet for at de slapp til NRK-sendingen.

– Når Spellemann skal feire det spesielle musikkåret 2020 og gjøre stas på en bransje som er inne i en tøff tid, så er det ekstra hyggelig å kunne starte hos Kronprinsparet på Skaugum. De kjenner musikklivet godt og har et stort engasjement for norsk musikk og kultur.

Spellemann – her er vinnerne

Barnemusikk

Vinner er Sarah Camille for «Spor av dråper og røde nebb»

Også nominert var Aslak Brimi og Mari Midtli for «Huldra Hildur», Andreas Ihlebæk for «Northern Lullabies» og hei kalas for «Hvorfor er jeg allergisk?".

Blues

Vinner er Daniel Eriksen med «Barefoot Among Scarecrows».

Også nominert var The Bills for «Till The Blues Have Gone», Knut Reiersrud med «Ballads and Blues from the 20 ́s Vol. 1» og Tora for «Girl»

Country

Vinner er Sweetheart for «Sweetheart».

Også nominert var Malin Pettersen for «Wildhorse», Johan Berggren for «Lilyamericana» og Darling West for «We'll Never Know Unless We Try»

Elektronika

Vinner er Niilas for «Also This Will Change»,

Også nominert var Gundelach for «My Frail Body», Lindstrøm & Prins Thomas for «III» og Fredfades & Jawn Rice for «Luv Neva Fades»

Folkemusikk/Tradisjonsmusikk

Vinner er Mads Erik Odde for «Logne slåttar».

Også nominert var Britt Pernille Frøholm for «Fokhaugen», Ronny Kjøsen for «BondeBohem» og Johanne Flottorp og Åsmund Solberg for «Heimespel»

Hiphop

Vinner er Musti for «Qoyskayga»

Også nominert var S1sco for S1sco 2020, Cezinando for «Et godt stup i et grunt vann» og Dutty Dior for Dutty Dior 2020.

Indie/Alternativ

Vinner er Okay Kaya for «Watch This Liquid Pour Itself»,

Også nominert var Nils Bech for «Foolish Heart», Das Body for «Peregrine» og Siv Jakobsen for «A Temporary Soothing».

Jazz

Vinner er Maria Kannegaard Trio for «Sand i en vik».

Også nominert var Gard Nilssen's Supersonic Orchestra for «If You Listen Carefully the Music is Yours», Møster! for «Dust Breathing» og Harald Lassen for «Human samling»,

Klassisk

Vinner er Eldbjørg Hemsing med Simon Trpčeski for «Grieg: The Violin Sonatas».

Også nominert var Arve Tellefsen og, Kaare Ørnung for «Haijn Kaare Ørnung å Æ», Sandra Lied Haga for «Sandra Lied Haga» og Edward Gardner som dirigent for Bergen Filharmoniske Orkester for «Benjamin Britten: Peter Grimes».

Metal

Vinner er Okkultokrati for «La ilden lyse».

Også nominert var Ormskrik for «Ormskrik», Enslaved for «Utgard» og Beaten To Death for «Laat maar, ik verhuis naar het bos».

Pop

Vinner er Annie for «Dark Hearts»,

Også nominert var Sondre Lerche for «Patience», Emilie Nicolas for «Let Her Breathe» og Skaar for «The Other Side of Waiting».

RnB/Soul

Vinner er Ivan Ave for «Double Goodbyes».

Også nominert var EHI for «Toni Braxton», Lido for «Peder» og Natnael for «Mannekeng».

Rock

Vinner er Daufødt for «1000 Island».

Også nominert var Motorpsycho for «The All Is One», The Good The Bad & The Zugly for «Algorithm & Blues» og Undergrünnen for «Ein revnande likegyldighet».

Samtid

Vinner er Det Norske Solistkor for «Lament».

Nominert var også Tøyen Fil og Klafferi for «Botanisk hage», Christian Wallumrød Ensemble for «Many» og Kim Myhr & Australian Art Orchestra for «Vesper».

Viser

Vinner er Valkyrien Allstars for «slutte og byne».

Også nominert var Marthe Wang for «Bakkekontakt», Trond Granlund og Terje Norum for «Skogslusken» og Stein Torleif Bjella for «Øvre-Ål Toneakademi».

Åpen klasse

Vinner er Hedvig Mollestad for «Ekhidna».

Også nominert var Stian Westerhus for «Redundance», Mimmi for «Semper Eadem» og Jaga Jazzist for «Pyramid»

TONOs komponistpris

Vinner er Daniel Herskedal for «Call for Winter».

Nominert var også Henrik Ødegaard for «Beatitudes», Andreas Rotevatn for «alea iacta est» og Maja S.K. Ratkje for «Maja S.K. Ratkje: Works for String Orchestra».

Årets gjennombrudd og Gramostipend

Vinner er Musti.

Nominert var også S1sco, Sebastian Zalo, Bølgen, Skaar og Ringnes-Ronny.

Årets Internasjonale Suksess

Vinner er girl in red.

Nominert var også Boy Pablo, Payday og Caroline Ailin.

Årets låt

Vinner er Chris Holsten og Frida Ånnevik for «Hvis verden».

Nominert var også Dagny for «Somebody», CLMD & Tungevaag for «Dance», Tix for «Kaller på deg», Tix for «Karantene», Julie Bergan & Seeb for «Kiss Somebody», Kygo feat. OneRepublic for «Lose Somebody» og Alan Walker & Ava Max for «Alone, Pt. II».

Årets låtskriver

Vinner er Kristoffer Cezinando Karlsen.

Også nominert var Nicolas Pablo Munoz (Boy Pablo), Sondre Lerche og Anne Lilia Berge Strand (Annie)

Årets musikkvideo

Vinner er B-boy Myhre ft. Cezinando og regissør Håkon Hoffart for «Gammel person»

Nominert var også Boy Pablo og regissør Eivind Landsvik for «hey girl», girl in red og regissør Nils Winfeldt for «rue», Lokoy & Safario og regissør Lasse Lokøy, Kacper Tratkowski, Eric Matthew Cannon, Viktor Lier, Samuel Rud Dale for «Both Eyes».

Årets produsent

Vinner er Matias Téllez.

Nominert var også Thomas Kongshavn, Ole Torjus Hofvind og Lars Horntveth.

Årets tekstforfatter

Vinner er Kristoffer Cezinando Karlsen.

Nominert var også Ugbad Yusuf Mustafa (Musti), Tuva Livsdatter Syvertsen og Sondre Lerche.

Årets Spellemann

Andreas «Tix» Haukeland ble kåret til Årets Spellemann.

Årets Hederspris

Den gjeve hedersprisen tilfalt blackmetalveteranene i Mayhem, som også skal innlemmes i Rockheims æreshall senere i år.

Powered by Labrador CMS