Annonse
Illustrasjonsbilde: Norske musikere tyr til Finn og Facebook og selger unna «arvesølvet og sjela», ifølge en kronikk på Ballade. Foto: AP

Norske musikere selger unna instrumenter for å klare å betale regningene

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Pandemirammede, norske musikere har i økende grad begynt å prøve å selge unna instrumentene sine for å skaffe penger til å betale regninger.

– Vi ser på Facebook og på Finn.no at det legges ut utstyr i en grad vi aldri har sett før. Det er et tydelig tegn på at folk begynner å bli desperate. Det gjør meg betenkt at vi nå har kommet dit i denne krisen, sier Hans Ole Rian som leder kunstnerorganisasjonen Creo, til NRK.

– Under normale omstendigheter hadde jeg ikke solgt denne gitaren. Det er trist å måtte selge ting for å få råd til livet, sier Bård Helgerud. Han er ifølge NRK en av de flere tusen musikerne i Norge som ikke er en stjerne, men likevel lever av å spille.

Ifølge NRK viser en undersøkelse fra Menon at musikere er den yrkesgruppen som taper mest på koronasituasjonen. Samtidig har de nå bare støtte for 60 prosent av tapt inntekt. Denne reduksjonen i ordningen for selvstendig næringsdrivende ble tatt i tråd med den nye stimuleringsordningen som heller støttet aktivitet.

Det var Kjetil Aarseth, daglig leder i Tikkio, som først delte historien om hvordan han fra en musikervenn hørte om hvordan annonser for musikkinstrumenter begynte å dukke opp. Ikke de vanlige, med en gitar her, en mikrofon der. Men utstyret som var det siste de ønsket å selge.

– Gullet i samlinga. Arvesølvet. Stålstrengaren. Forsterkaren. Boksa med den magiske lyden som har vore med å definere artisten som artist, skrev Aarseth i Facebook-innlegget som også er publisert på nettstedet Ballade under tittelen «Selge sjela».

Annonse
Annonse
Annonse