Keiino dro fra sør til nord, fra hav til fjell, for å filme en ny musikkvideo til «Monument», MGP-bidraget deres som kappes i finalen 20. februar.
Tobias Aasgaarden

Keiino dro på sin egen «71 grader nord»-ekspedisjon for å vise frem Norge fra nord til sør

Publisert: 5. februar 2021 kl 08.13
Oppdatert: 5. februar 2021 kl 08.13

Keiino la i høst ut på en tre uker lang, «71 grader nord»-aktig ekspedisjon for å filme musikkvideoen til Melodi Grand Prix-bidraget «Monument», og har en god grunn.

– Videoen til det bidraget som skal representere Norge i Eurovision vil bli sett av millioner av mennesker over hele verden, og vi ønsker å vise at vi er klare for å ta ambassadørrollen på alvor, sier Tom Hugo.

Han håper at den nye videoen «kan inspirere noen til å ta i bruk vårt fantastiske land når pandemien er over». For sammen med fotograf Tobias Aasgaarden la de tre Keiino-medlemmene ut på litt av en rundtur fra nord til sør:

Musikkvideoen er spilt inn på Lindesnes, Lysebotn, Haukeli, Hoddevik, Vøringsfossen, Skåla, Slogen, Vestkapp, Lofoten og Kautokeino – og viser Alexandra Rotan, Fred Buljo og Tom Hugo både høyt til fjells, ute på vidda og ut mot havet.

Den mektige naturen har hovedrollen – og som statister kan Keiino by på flere hundre reinsdyr som tråkker rundt en joikende Buljo. I videoen, som legges ut torsdag kveld, ser man hvordan han plukker opp et gammelt svart-hvittbilde. For Fred Buljo sin oldefars talerør, og sier i låtens samiske tekst: «Alt vi ser har fortiden skapt. Alt vi hører er fortidens ekko».

– Å få bidra til bevaringen av samisk kulturarv via popmusikk har vært kjernen i Keiino siden starten. Og det å få introdusere hele verden til joik med «Spirit in the Sky» i 2019 var ekstremt gøy og rørende. Det å stå å joike, ikke bare for, men sammen med 30.000 spanjoler på Madrid Pride er et øyeblikk jeg aldri vil glemme. De har blitt mitt monument, uttaler Buljo.

For låten «Monument», som var forhåndskvalifisert og skal konkurrere direkte i Melodi Grand Prix-finalen 20. februar, handler om «det som står igjen etter et endt liv, om de enkeltpersonene som har gitt av seg selv for å bidra til at vi er kommet der vi er i dag».

Saken fortsetter under annonsen

Mens Tom Hugo plukker opp et bilde av seg og ektemannen, velger Alexandra Rotan et bilde av bandet selv.

– Da jeg ble med i Keiino, fikk jeg to nye venner for livet. Gutta var virkelig med på å realisere mine største drømmer, og har blitt en viktig del av livet mitt. De har rett
og slett blitt mitt monument, sier vokalisten.

Ledige stillinger – kulturjobb