Annonse
Jorn - alias Jørn Lande - er klar for norsk MGP-finale med heavylåt og svarte klær og rockeband med på scenen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Jorn er tyngst på scenen i lørdagens Melodi Grand Prix

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Den internasjonalt anerkjente heavyvokalisten Jorn stiller lørdag på Melodi Grand Prix-scenen – uten en eneste paljett.

I stedet blinket det av tyngre metall da han tidligere denne uken ble bekjentgjort som en av fire artister i den første delfinalen.

Han skal fremføre «Faith Bloody Faith» – i selskap med et rockeband på scenen («unge kjekke menn», lover han). Selv synes 52-åringen det er høyst på sin plass med rock i MGP-sirkuset.

– Det er en klisjé, men det er faktisk få som spiller rock. Man tar alltid frem Lordi. Men nå er man kanskje litt mer åpne – både i Melodi Grand Prix og i Eurovision- Samtidig er konkurransen blitt mye større om alt. For å bli satt på kartet, gjelder det å stikke seg frem – også for oss som er etablerte, sier Jørn Lande, som er det sivile navnet.

Måtte dra ut

For han er en norske heavylegende – med sånn cirka 50 internasjonale albumutgivelser bak seg. Han har oppløftet sin malmfulle røst i en lang rekke band hjemme og ute, blant annet Masterplan, Wild Willy's Gang og The Snakes.

Men Jorn har også sunget fotballåter som «Alt for Norge» fra 1994 og OL-låtene «Got a Mind Set on Gold» fra 1996 og «Famous» i 2002, så vel som å låne stemme i det fiktive heavy metalbandet Pentakill i onlinespillet «League of Legends».

– Norge er lite for rock og metal, det er derfor jeg dro ut. Melodi Grand Prix er i dag den beste – og kanskje den eneste – arenaen her hjemme hvor du får et slikt nedslagsfelt, sier Jorn om beslutningen om å stille opp, etter å ha hatt mest fokus utenlands de siste 15 årene.

Lanseres internasjonalt

Rett før det braker løs sier Jorn til NTB at «selv om det vil være morsomt å gå videre, så er det viktigste å være med på festen».

– Låten står uansett for seg selv, og skal gis ut internasjonalt. Melodi Grand Prix blir en bonus i denne sammenhengen. Vi har akkurat laget en musikkvideo til «Faith Bloody Faith», forteller han.

Den har han skrevet sammen med Åge Sten Nilsen, Eirik Renton og Kjell Åge Karlsen.

– Åge (Sten Nilsen) ringte og ville samarbeide i fjor sommer. MGP ønsket en annen type sanger. Jeg likte låtskissen, oppsummerer han og er svært fornøyd med det endelige resultatet.

– Den begynner med orientalske elementer, noe som Queen eller Led Zeppelin ville hatt, og går til en klassisk heavyrockbro. Så er det litt tempelriddere og Jerusalem før det hele forløses i et schlagerrefreng som er en MGP-fest. Det er et refreng som huskes, og da er det en god låt, mener Jorn.

Da bobla sprakk

– Du er ikke redd for å miste litt av heavyimaget da?

Metalveteranen ler godt, og forteller hvordan han som andre smågutter den gang trodde på mytene om artistene de likte. At de levde som de sang og så ut.

– Den bobla sprakk da Ozzy Osbourne datt i MTV-serien og ropte på Sharon!

Annonse
Annonse
Annonse