Annonse
I teksten til «Peiling på seiling» synger Lars Lillo Stenberg om drømmen om å dra på jordomseiling og « la hår og skjegg få vokse vilt». I TVNorges nye «Drømmen om Atlanteren» nøyde han seg med å seile over Atlanterhavet – med bart. Foto: Thomas Nilsson / NTB
Lars Lillo Stenberg

– Jeg hadde litt mer peiling på seiling enn jeg trodde

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Trangen til å seile Atlanteren vant over Lars Lillo Stenbergs prinsipper om å si nei til reality-TV, røper han overfor NTB.

Seks kjendiser mønstret på: Skuespillerne Trond Fausa Aurvåg (48), Jon Øigarden (49) og Emilie Skolmen (28), kokken Lise Finckenhagen (44), musikeren Amanda Delara (23) – og altså deLillos-sjefen (58).

TV-serien som blir å se på TVNorge og Discovery+ til høsten følger de seks mer eller mindre sjøvante atlanterhavskrysserne på ferden fra Lanzarote til Sint Maarten i Karibia, en avstand på 3.200 nautiske mil – eller nær 600 mil for oss landkrabber. Å delta i en realityserie er ikke det man først forbinder med Lars Lillo Stenberg, og det er deLillos-sjefen selv klar over.

– Det var nettopp det som var problemet, men trangen til denne opplevelsen vant over mine prinsipper der, ler han.

Seile til Kina

Allerede i 1984 skrev Lillo Stenberg en låttekst om hvordan han hadde «å bygge en seilebåt, så skal jeg dra til Kina». Det var på «Hva har du tenkt» fra den såkalte «Kjerringvikdemoen».

Og i 2016 slo deLillos til med albumet «Peiling på seiling». I tittellåten sang Lars Lillo Stenberg om pessimismen som kommer til når du innser at ideen om at alt ligger foran deg, ikke gjør det lenger.

Refrenget starter med «Men likevel, du ha'kke glemt en gammel drøm. Tenk å seile helt rundt jorden», før han konstaterer: «Men det bli'kke noe av. For du ha'kke noen båt. Og du ha'kke noe peiling på seiling!".

– Du skal ikke se bort ifra at nettopp sangen «Peiling på seiling» var grunnen til at jeg ble spurt. De trodde nok bokstavelig at jeg ikke hadde det. Altså peiling, sier Lars Lillo Stenberg.

Hadde litt peiling

Da NTB snakket med ham om seilertemaet på 2016-låten, sa deLillos-sjefen at «noen 50-åringer faktisk tar slike grep», og la til:

– Det er fremdeles mål i sikte.

Men det måtte et TV-produksjonsselskap for å bistå ham med drømmen.

– Dette tilbudet kan jeg ikke si nei til, selv med et TV-team. For jeg kommer aldri til å rote meg til noe sånt av meg selv, medgir han.

– Hadde du peiling på seiling?

– Jeg var med på mange seilturer i unge dager. Og hadde litt mer peiling enn jeg trodde. Men dette fartøyet var jo i størrelse ikke sammenlignbart.

Bekymret for søvn

Innspillingen foregikk ifølge VG i april, og til avisen forteller meddeltager Jon Øigarden om hvordan Lars Lillo Stenberg spilte gitar om kveldene og skapte en stemning «så romantisk som det kunne bli».

– Det var hyggelige og fine folk både i og utenfor kamera, lyder kommentaren fra gitarentertaineren selv.

På spørsmål om hvordan det er å settes i selskap med et knippe fremmede på denne måten, i en så trangt mikrokosmos, svarer han:

– Man tar liksom den verden man har til rådighet og gjør den stor. Det gikk fint å finne stunder for seg selv. Favoritten var å sitte helt fremme i baugen. Dette var ikke noen bekymring jeg hadde i forkant heller. Det som var stikkord for min engstelse før reisen var søvn. Og det var ikke lett å få mye av det. Men likevel ble ikke det noe problem. Og vi lagde faktisk veldig mye god mat, avrunder han.

Trodde det var originalt

I en kommentar på hjemmesiden til deLillos røper Lars Lillo Stenberg at de trodde de hadde klekket ut et originalt ordspill til «Peiling på seiling».

– Men der tok vi feil. Her forleden sov vi over på Grand Hotel Steinkjer, og da hadde hotellverten tatt seg bryet med å dekorere hvert av våre hotellrom med en deLillos-tekst i stor forstørrelse på veggen. Jeg fikk «Peiling på Seiling», men kjente ikke igjen teksten. Det var jo selvfølgelig Øystein Sunde sin, skriver Lillo Stenberg.

For Øystein Sunde slapp løs sin likt titulerte historie om en katastrofal seilerdebut i 1999 på albumet «Nå er begeret nådd».

Annonse
Annonse
Annonse