MusikkPlot

Hilde Louise Asbjørnsen er klar med sine åtte kvinneskjebner som hun skal skildre med et stort dryss av stjernestøv på Chat Noir Teater fra 1. juli, etter måneder med koronautsettelse av urpremieren.

Endelig får Hilde Louise Asbjørnsen spre stjernestøv – og dele historien om åtte banebrytende damer

– Denne gladnyheten hadde jeg nesten ikke trodd jeg skulle få melde, sier en dansende glad Hilde Louise Asbjørnsen – som endelig kan invitere til urpremieren for sin «Stardust»-forestilling.

Publisert Sist oppdatert

Hilde Louise Asbjørnsens nyskrevne soloforestilling, viet historiene bak åtte av hennes musikalske heltinner gjennom tidene, skulle hatt premiere 3. februar. Men det satte koronapandemien en stopper for – i fem måneder til ende.

Men 1. juli entrer enter hun scenen på Chat Noir Teater i en dryss av stjernestøv sammen med sin jazztrio, for å dele skjebnene til Bokken Lasson, Bessie Smith, Mae West, Marlene Dietrich, Josephine Baker, Edith Piaf, Billie Holiday og Marilyn Monroe.

Hun ble så revet med av historiene deres at det parallelt ble bok av det. Til NTB har Hilde Louise Asbjørnsen sagt at hun valgte damer hun selv ble inspirert av, som hadde et livsløp som vitnet om ambisjon og kampvilje:

– Jeg lette etter damer som helt tydelig hadde et himmelstormende ambisjonsnivå utenom talentet de selvfølgelig hadde, for å få til det de klarte. De er alle banebrytere. Ikke bare på hver sine felt – som kunstnere, jazzsangerinne, kabaretsangerinne, filmstjerne, men også kvinnepolitisk og kulturelt.

Hun hevder også at vi «liker å kvitre til en tragisk historie og bade i tragedien», og har gjort seg sine tanker om hvorfor:

– Vi gripes av store følelser, derfor gripes vi ofte av sangene deres også, enten det er Edith Piafs kjærlighetssanger eller Billie Holidays såre jazzballader. Vi identifiserer oss lett med slike livsløp, sier Asbjørnsen, som påpeker hvordan mange av damene hun tar for seg, bevisst la opp til en offentlig personlighet – der kunsten og livet går opp i ett. De jobbet også, slik hun selv gjør i dag, i en mannsdominert bransje.

– Likevel tok de sin plass, tok skjeen i sin egen hånd, og det er inspirerende og noe vi trenger å lese om. Det er ikke lett i dag heller, men det er målet med prosjektet – å formidle den kompromissløse holdningen. Jeg tror vi trenger mer av den!

Powered by Labrador CMS