MusikkPlot

Hellbillies gjenopptar sin koronapausede jubileumsturné 23. september, og slipper også plate.

– Du blir fort rusten

Hellbillies har ingen planer om å bli en avspillingsmaskin for egne, gamle hits. Tvert om.

Publisert Sist oppdatert

Countryrockerne fra Ål i Hallingdal har akkurat spilt innendørskonsert for 1.500 stående, koronapassutstyrte publikummere i Kirkenes og snakker om det med begeistring.

– Det var nesten som i gamle dager, sier Lars Håvard Haugen, mens bror Aslag legger til:

– Du blir minnet om at du har en morsom jobb.

For det var ikke helt det samme å spille for 200 sittepublikummere på OverOslo i juni, på det som var Hellbillies' første konsert på halvannet år. Det ble i alt ti konserter med støtteordning i sommer, for det er litt av et maskineri som ligger bak når bandet fra Ål ruller ut.

– Vi er en bedrift på veien, og ikke så liten, sier Aslag, mens Lars Håvard supplerer:

– En av de største i norsk målestokk faktisk.

Lang turné

Og nå skal denne bedriften for alvor begynne på tilbakekomsten etter at fjorårets 30-årsfeiring med turné ble koronastengt etter at 17 av 80 planlagte konserter var spilt.

– Nå ligger det en lang turné til kulturhus og konsertsaler og venter på oss, sier Aslag Haugen med glød i den karakteristiske stemmen. Som han måtte trene opp igjen etter den påtvungne koronapausen.

Hellbillies-medlemmene kom seg gjennom pandemitiden ved å fortsette å gå på jobb og prøve å ha faste rutiner. Brødrene var mye i skrivestudioet i Nydalen i Oslo, og på øvingslokalet, i tillegg til at de ferdigstilte et nytt album.

– Halvannet år forsvant. Vi trodde først det skulle vare et par-tre uker. Men nå er det håp. Det begynner gradvis å ligne noe normalt. Vaksine er veien ut. Det blir en fin høst og vinter, tror Lars Håvard og Aslag Haugen, som nå er klare til dyst etter å ha spilt seg opp i sommermånedene. Det trengtes:

Ble rusten

– Da vi startet opp igjen i sommer, merket jeg at jeg manglet mengdetrening. Jeg ble fortere sliten i stemmen, den må holdes i form, sier Aslag Jaugen.

Mestergitaristbroren nikker og sier det samme gjelder gitarspillingen.

– Du blir rusten, det skjer fort. Og jo eldre man blir, jo raskere skjer det, har man merket!

Lars Håvard er lillebroren på 51 år, mens frontfigur Aslag har fylt 60. De ler på spørsmål om hvem som er publikummet til Hellbillies anno 2021.

– Publikum er nærmest byttet ut siden 90-tallet. Det er en slags forutsetning for at bandet skal fortsette, det at vi skaffer oss nye generasjoner fans, sier Aslag Haugen.

– Det er alle aldre på kulturhusene. Det er noen på vår egen alder også, gliser Lars Håvard Haugen.

Ingen avspillingsmaskin

Brødrene har sølvfarget hårprakt og svarte klær når de møter NTB for å snakke om landeveien som venter på dem – med nye låter om bord i Hellbillies-turnébussen.

For denne uken slipper de albumet «Blå dag», bandets studioalbum nummer 12. Noen av låtene har allerede vært å høre på bandets EP-en «I eksil på Sundrehall», som skulle vært solgt i fysisk utgave på fjorårsturneens konserter, og får følge av noen nye.

Aslag Haugen er klar i talen på hvorfor countryrockveteranene stadig leverer nye sanger, selv med en evig voksende katalog med mange godt etablerte publikumsfavoritter.

– Et band dør om du ikke kommer med nytt materiale. Da blir du en avspillingsmaskin som spiller gamle hits. Dette er et nytt stykke arbeid, et nytt knippe låter, i en lang rekke. Det er vesentlig både for egen kreativitet og for alle i bandet.

Ingen klagesang

Lars Håvard Haugen nikker og sier at Hellbillies kommer med nye låter for sin egen del.

– Man vil dette selv, og så håper vi at publikum liker det, sier han og minner om at det kom to nye, store hitlåter signert Hellbillies på forrige studioalbum, «Søvnlaus» fra 2016. For er det en ting den yngste Haugen-broren ikke vil, så er det å gjøre som Rolling Stones – som på konsertene knapt spiller noe nyere enn fra 1980-tallet. Til tross for at de ifølge Lars Håvard «har gitt ut mye bra siden».

– Du kan bli lei av å spille dine egne gamle hits, men samtidig er vi sjeleglade og takknemlige for at de finnes, understreker Aslag Haugen, som regner med å inkorporere 1–2 låter fra «Blå dag» på de kommende konsertene, der bandet skal spille musikk fra hele karrieren.

– Vi rullerer hvilke nye låter det blir, og starter nok med tittelsporet, sier Aslag Haugen, som ikke vil være ved at «Blå dag» høres litt mandag morra blues-trist ut med tekstlinjer som «Når dagad'n bi like. Og du mista både lyst og mot og driv».

– En blå dag er da en fin dag!

Powered by Labrador CMS