Annonse
Alan Walkers sterke tall teller ikke i IFPIs statistikk for norsk musikk, siden han er signert med et utenlandsk plateselskap. Foto: Terje Pedersen / NTB

Digitalsalget av musikk i Norge passerte én milliard kroner for første gang i 2020

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Rapporten viser at det ble omsatt innspilt musikk for 1,075 milliarder kroner i Norge i 2020. Etter et år med store utfordringer og lite stabilitet i musikklivet i Norge og verden for øvrig, har totalsalget av innspilt musikk holdt seg stabilt – og faktisk økt med 1,4 prosent fra 2019.

Strømming fortsetter å vokse og fysisk salg går samlet sett ned, men salg av vinyl har en liten oppgang på 1,7 prosent, ifølge oppsummeringen til IFPI.

For norske utgivelser er tallene ikke så oppløftende, skriver VG : Av musikken som ble solgt i Norge i fjor viser IFPIs tall at 18,9 prosent var norsk, noe som er en nedgang fra 24,5 prosent i 2019 og i rapporten karakteriseres som «en ikke ubetydelig nedgang».

– Et viktig element er nok at det nå slippes 60.000 låter hver eneste dag, og andelen norske utgivelser blir lavere, selv om antallet norske utgivelser holder seg stabilt. Konkurransen for at akkurat din låt skal nå det store publikumet er knallhard, heter det fra IFPIs styreleder Lena Midtveit og «National Group Director» Marte Thorsby.

Siden artister må ha kontrakt med norske plateselskap for å regnes som norsk musikk, telles heller ikke tallene for utenlandsksignerte stornavn som Kygo og Alan Walker med i IFPIs rapport, ifølge VG.

Annonse
Annonse
Annonse