Annonse
Stjerneskuddet Musti sikrer seg tre nominasjoner til Spellemann, og opptrådte også under offentliggjøringen på NRK TV. Foto: Fabiantusj / Handout
Spellemann slapp løs årets nominerte

– Betyr ekstra mye, spesielt etter et år som fjoråret

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Med tre hver kan Musti, Sondre Lerche og Cezinando skilte med flest Spellemann-nominasjoner, mens Tix konkurrerer mot seg selv i kategorien Årets låt – der han er nominert to ganger.

Den ene nominasjonen kommer for «Karantene», som ble en stor hit for Andreas «Tix» Haukeland under nedstengningen i fjor vår: Komplett med musikkvideo med bidrag fra hjemmebundne fans og en tekst som touchet innom både hamstring, Antibac, hytteforbud og isolasjonsfølelse.

– Mange artister lever av å reise rundt på konserter, men i 2020 har vi fått mer tid til å skape musikk, sa Tix under sendingen, noe som gjenspeilte i antall innsendte bidrag til årets Spellemann.

I et fortsatt nedstengt Norge ble årets 96 Spellemanns-nominerte kandidater i 23 kategorier bekjentgjort virtuelt fredag formiddag – i en sending på NRKs nettside.

Da var det et år og en uke siden den hittil siste store samlingen for norsk musikkbransje – da nominasjonene ble lest opp av den nylig påtroppede kulturministeren Abid Q. Raja og med et hundretall artister, bransjefolk og presse samlet.

Rekordantall

– Likevel lages det så mye og så mye bra musikk. Musikk som trøster, oppmuntrer og gleder i en tid som er utfordrende og spesiell. Aldri har musikk vært så viktig som akkurat nå, sa Tarjei Strøm, programleder for nominasjonen.

I uke 15 blir det Spellemann-preg på alle NRKs kanaler, før et TV-show fredag 16. april på NRK1. Spellemann-komiteen har gjort flere grep for musikkonkurransen, og droppet den gjeve kategorien Årets album, noe som har vært omdiskutert.

Kategoriene Popartist og Popgruppe ble også slått sammen til én, rett og slett kalt Pop, mens Urban er erstattet med to kategorier – Hiphop og RnB/Soul. Blant dem som kammer inn en nominasjon i den gjeninnførte Hiphop-kategorien er Cezinando, for albumet «Et godt stup i et grunt vann». Om navneskiftet sier han til NTB:

– Det er en selvsagt innviklet problematikk. Jeg vet ikke helt. Ordvalget «urban» byr meg litt imot. «Hiphop» er sikkert bedre.

Ikke trippel alene

Cezinando er også nominert til Årets låtskriver og Årets komponist, og sier at dette er gjeve priskategorier for ham.

– Språk og mestringen av det er noe jeg setter høyt. Og det er mange dyktige tekstforfattere og låtskrivere på den norske scenen. Så, klart – det er litt ekstra smigrende, sier Cezinando til NTB og uttrykker glede over alle nominasjonene. For han er også involvert i en fjerde – som featured artist på kompisen B-Boy Myhres musikkvideo «Gammel Person».

– Spesielt etter et år som fjorårets, med forulempelser og ringvirkninger blødende videre inn i 2021, så betyr det ekstra mye.

Men han møter sterk konkurranse: Både i hiphopkategorien og som årets tekstforfatter kappes han med Ugbad Yusuf Mustafa – alias Musti – for debutalbumet «Qoyskayga». Musti er også nominert i kategorien Årets gjennombrudd og Gramo-stipend.

Mange dobbeltnominerte

Gjennombruddskategorien teller dessuten S1sco – den maskerte Stovner-artisten som også er nominert i hiphopkategorien, samt Sebastian Zalo, TikTok-kjendisen Bølgen, Skaar, og Ringnes-Ronny.

Mens Musti og Cezinando har sjansen til å stikke av med tre harper hver, er det listen lengre over dobbeltnominerte:

Popkategoriens Annie og Skaar er også nominert henholdsvis i kategoriene Årets låtskriver og Årets gjennombrudd.

Boy Pablo er nominert som Årets låtskriver og for musikkvideoen til «Hey Girl», regissert av Eivind Landsvik. Tyva Syvertsen er nominert som Årets tekstforfatter samt i visekategorien med Valkyrien Allstars. Også Lars Horntveth er nominert alene som Årets produsent, og med Jaga Jazzist i Åpen klasse.

Annonse
Annonse
Annonse