Annonse
Sammen med de unge musikkollegene Georg Minos og Elias Tafjord har multiinstrumentalisten Daniela Reyes Holmsen skrevet en kronikk som får bred støtte i Musikk-Norge. Foto: Berit Roald / NTB

Advarer om at Norge kan risikere å miste en hel generasjon unge musikere

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

En kronikk skrevet av tre unge musikere på vegne av sin generasjon får bred støtte – der de advarer om at Norge risikerer å miste en hel generasjon musikere.

Bak VG-kronikken står Elias Tafjord (23), Daniela Reyes Holmsen (22) og Georg Minos (23), som fastslår:

– Vi er ikke spesielt interessert i å skrive kronikk, men hva annet skal vi gjøre når vi sitter uten penger på konto, og ingen anelse om når dette kommer til å endre seg?

De siterer avslaget de fikk fra NAV, der det står «Du har ikke inntektsgrunnlag til å få utbetalt kompensasjonsordning for selvstendig næringsdrivende», og påpeker at de har brukt alle krefter på å avslutte musikkstudier, etablere seg i musikkbransjen og jobbe døgnet rundt. I kronikken forklarer de hvordan man etablerer seg i musikkbransjen gjennom å starte på bunnen av stigen med svært lav inntekt.

– Når vi nå søker kompensasjon er det synd at fjorårets inntekt ikke reflekterer det omfattende arbeidsåret vi har hatt, påpeker de tre. Som har gått på kulturskole, spilt i korps, gått på kreative skolelinjer og fått Frifond-midler.

– Norge har en stolt tradisjon med musikere i verdensklasse, og norsk musikk er i stadig større grad blitt eksportvare. Det har vi fått til fordi vi har bygget talenter og gitt dem mulighet til å vokse.

Tafjord, Reyes Holmsen og Minos avrunder kronikken med å påpeke at de ikke bare er unge og håpefulle talenter, men er blant dem som skal bære Norges kultur- og musikkarv videre.

– Vi trengs for å kunne kalle Norge en kulturnasjon også de neste tiårene, avrunder de kronikken – som er undertegnet av over 350 andre norske musikere, i spennet fra etablerte navn som Sondre Lerche, Bugge Wesseltoft og Susanna Wallumrød til yngre krefter.

Annonse
Annonse
Annonse