Annonse
Ulf Risnes er klar med solo-EP. Foto: Kristine Havdal/NTB

Ulf Risnes ser seg tilbake – til den tiden han ikke visste hva han skulle bli

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

I anledning sin egen 60-årsdag denne uken slipper Ulf Risnes en ny låt – kalt «Æ veit itj (ka æ vil bli)".

Om noen synes det er litt sent å fundere på, så dreier det seg om en innspilling fra desember 1977 – det året da Ulf Risnes fylte 17. Låten beskriver ifølge Risnes usikkerheten han følte når det gjaldt å velge en vei i livet.

– Det tok ti år etter at jeg begynte å lage musikk før jeg aksepterte at det var det her jeg skulle bli, uttalte Risnes nylig til Ballade.

«Æ veit ij» peker dessuten frem mot låten «365 Fri» – som markerte starten på karrieren med Tre Små Kinesere. Bandet startet opp i 1988, og debutalbumet to år senere lånte tittel nettopp fra «365 Fri».

Tekstene til Risnes har forandret seg etter hvert som han har forandret seg. Men ifølge Ballade har han aldri klart å skrive en tekst om et fenomen, eller et spesifikt emne. Alt må handle om ting han selv har opplevd.

– I et intervju med Rolling Stone i 1970 sa John Lennon at hans dogme var at alt i låtene måtte handle om han selv, ellers var ikke sangene «sanne». Det gjorde inntrykk på meg, sier Risnes i intervjuet.

Plateselskapet Grappa melder at utgivelsen av «Æ Veit Itj» også markerer starten på en 12 album lang plateserie kalt URverk: Fra og med januarslippet av «Self Pårtrait» vil det utgis et album i måneden frem til desember. De vil komme mer eller mindre kronologisk etter opprinnelig innspillingsdato, og vise hvordan låtskriveren Risnes utviklet seg på disse 30 årene, heter det i pressemeldingen.

Annonse
Annonse
Annonse