MusikkPlot

Tobias Aamodt i spissen for bandet Virkelig, med Erlend Nygaard og Sondre Lund Johansen.

Nå synger neste generasjon unge menn ut – om mannsproblematikk i det moderne samfunnet

Et drøyt tiår etter Bjella dukket frem og ble kalt «tause menns talsmann» tar en ny generasjon mannlige låtskrivere tak i de samme vanskelige temaene.

Publisert Sist oppdatert

Med få ukers mellomrom meldte to artister seg i mai med låter og albumprosjekter som begge tar for seg mannsproblematikk i dagens moderne samfunn.

Tobias

Rockebandet Virkelig med røtter fra Bodø slapp nylig «Identitetsløse menn», som er første singel ut fra høstalbumet. Låten handler om unge menn som faller utenfor samfunnet – og reagerer med sinne.

Timingen er sørgelig aktuell med Manshaug-rettssaken, men det var møtet med en gammel skolekamerat som hadde falt litt ut som trigget Virkelig-vokalist og låtskriver Tobias Aamodt (21).

– Jeg merket et sinne i ham jeg aldri hadde sett tidligere. En markant holdningsendring, rettet mot samfunnet vårt – mot kvinner. Han følte seg som en samfunnstaper og kanaliserte det i sinne.

Daniel

Og mens «Identitsløse menn» rullet og gikk på radioene, meldte Daniel Kvammen seg med sitt nye albumprosjekt «Guta som gret».

– Jeg prøver å speile et mannlig følelsesliv i musikken jeg lager, og en mannsrolle som ikke er så enkel å definere, sier Kvammen til NTB. Og sier han «pirker borti, akkurat til det punktet det gjør ekte vondt» emner som det at v i lever i en verden der gutter har høyest selvmordsrate og sliter med å passe inn allerede fra skoledagene av.

Kvammen har gått og ruget på tittelen «Guta som gret» i to år. Den skal brukes på et album som blir veldig personlig. Det har han vært før.

Daniel Kvammen er i gang med sitt tredje albumprosjekt, der han tar tekstene videre til å fundere over eksistensielle spørsmål – også om hvorfor dagens samfunn skaper så mange menn som sliter tungt. Tittelen blir «Guter som gret». Foto Jansen Records

Eksistensiell

Men hvor han på de første to albumene sang om forhold og kjærlighet, er det mer eksistensielle spørsmål han stiller i sangene nå. Som det evige «er dette selve livet». Pakket inn i «en fet musikalsk idé» med et knippe stjernemusikanter om bord.

32-åringen sier at han i låttekstene får sagt noe om det som er vanskelig å snakke om. Han røper at han først var litt usikker på hvordan temaet ville bli mottatt, men at det ikke har kommet noen negative tilbakemeldinger.

– Jeg tror folk ser at gutter havner litt utenfor, sliter med å finne plassen sin, sier Kvammen, som fikk høre at dette for lengst har fått navn, begrepet «broken masculinity».

Første låt fra det ambisiøse albumprosjektet blir å høre neste uke og heter «Falle frå jorden».

Undrende

Tobias Aamodt er et tiår yngre enn Kvammen. Virkeligs debutalbum kom i 2018 da trioen var i ferd med å fullføre videregående skole. Det gikk veien med god mottagelse og gjeve festivaljobber. Så flyttet han sørover og begynte å leve det han kaller det unge voksenlivet. Da opplevde Aamodt sin egen, eksistensielle krise.

– Jeg har vært veldig opptatt av å undre meg over livet.

Samtidig som han møtte kompisen fra skoletiden, et møte som berørte ham veldig, så han på «Trygdekontoret» – og gjenkjente en annen han kjente, en såkalt incel. Det fikk ham til å lure på hvorfor vi som samfunn skaper så mange tapere:

Unge gutter som sliter med å håndtere følelser, og som heller tyr til det ekstreme – til vold og sinne – enn å snakke om det. De spørsmålene tok han med seg inn i låttekstene.

Band i lag

– Selv var jeg heldig som fant identiteten i musikken, sier Tobias Aamodt, men legger til at han har slitt med sin musikalitet.

– Jeg har vært i flere rom – og lurt på hvilket jeg skulle bli værende i. Det fant jeg ut i fjor. Jeg landet på emosjonell, ærlig og åpen.

Å skrive de nye låttekstene kaller han «en påkjenning, en rar prosess» – for nå ville han tørre å kle seg mer naken. At det skjer på norsk, har John Olav Nilsens lyrikk æren for. Men Tobias Aamodt hørte også på Daniel Kvammens første skive.

Hvorfor han valgte bandformatet?

– Man er sammen om noe, deler noe i lag, har en felles energi. I den vestlige verden, i det norske samfunnet, søker vi mer og mer etter individuell frihet. Da mister man lett fellesskapet og det kan fort bli ensomt.

Powered by Labrador CMS