Annonse
Slottsplassen gjenspeiles i tubaene fra barnetoget som går forbi Slottet 17. mai. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Krise i korpsene

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

De skal spille i gatene 17. mai, men nå kan grunnmuren i norsk frivillig musikkliv briste, advarer korpspresident Rita Hirsum Lystad i Klassekampen.

Hun forteller at krisepakka fra regjeringen var «fullstendig skivebom» hva korpsene angikk:

– Korpsene lever på dugnadsbaserte midler, og en kompensasjon for billettinntekter gagner oss lite, sier Lystad til avisen. Hun betegner den økonomiske situasjonen hos korpsene som kritisk.

Et årsbudsjett for et korps ligger på mellom én og to millioner kroner. De største korpsene tjener nærmere en én million på loppemarkedene.

– For flere av våre korps er trusselen om konkurs nå helt reell. Våren er viktig for korpsenes inntekt, og det er allerede lite penger i kassa. Vi klarer å spille 17. mai i år – men trenger mer penger i korpskassene om det også skal være like mange korps i gatene på neste års nasjonaldag, sier hun til Klassekampen.

Kommende onsdag skal Lystad møte kulturminister Raja for å snakke om korpsenes framtid. Da vil hun være klar på at det forventes en kompensasjonsordning som også treffer korpsene.

Det store inntektstapet vil få betydelige ringvirkninger for kulturlivet.

– Grunnmuren i Musikk-Norge kan risikere å briste. Om korps nå må avvikle, er det vanskelig å få dem opp på beina igjen, advarer hun.

Kulturminister Abid Raja skriver via departementets kommunikasjonsavdeling til Klassekampen at kompensasjonsordningen som ble opprettet for frivilligheten, idretten og kulturen, ikke ser ut til å «treffe optimalt» for korpsenes del.

 

Annonse
Annonse
Annonse