Annonse
Keiino - med Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo - skal lage samisk fest på kaia i Oslo i juli, når det blir samisk festivalhelg som plaster på såret for avlyste Markomeannu. Foto: Keiino / Presse
Årets Márkomeannu måtte koronaavlyses

Inntar i stedet hovedstaden i juli med samisk festivalhelg

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Den vil foregå blant fiskehjellene i kulturlandsbyen SALT vis-à-vis Operaen, som Erlend Mogård-Larsen står bak. Der vil det i sommer være et blomstrende konsertliv, med et publikumstak på 200.

– Prosjektet startet med at Erlend ringte meg og lurte på om vi ville samarbeide om et lite samisk arrangement på SALT. Han hadde vært på Márkomeannu i 2017 og sett at vi booket artister som SALT også gjerne ville ha på sitt program. Han tok en telefon til meg og dette ble starten på vår egen lille samiske festival i Oslo, sier Aili Guttorm, som er festivalsjef for Márkomeannu.

Marja Mortensson er klar for samisk festivalhelg på SALT i Oslo i juli. Foto: Gitte Johannessen / NTB

Mens årets festival måtte koronaavlyses, dukker dermed to av headlinerne i stedet opp denne helgen i hovedstaden: Marja Mortensson og Keiino.

Mortensson, som har vunnet Spellemann og vært nominert til Nordic Music Prize for sin musikk med sørsamisk joik som utgangspunkt, opptrer fredag med Kajsa Balto som oppvarmer. Balto slapp nylig et album der hun går popveien for å tilgjengeliggjøre sin samisk musikkarv.

Lørdag står Keiino for tur. MGP-vinneren fra i fjor har akkurat debutert med albumet «Okta», der de blander dancemusikk, joik og elementer fra andre urfolksgrupper.

Begge dager bys det på DJ-er: Fredag er det DJ Idja, alias Markus Thonhaugen, en samisk produsent som kombinerer urban elektronika med joik, sammen med den nyetablerte artisten Åvla, Ole Henrik Lifjell. Lørdag trår DJ Niilas, alias Peder Niilas Tårnesvik, til for å lage stemning.

DJ Niilas er en av flere samiske DJ-er som trår til på samisk musikkfestival på SALT i Oslo 24. og 25. juli. Foto: Presse

– Ved å gjennomføre dette arrangementet håper vi på å åpne øynene til folk når det gjelder samisk musikk og kultur, sier festivalsjef Aili Guttorm.

Annonse
Annonse
Annonse