Annonse
Er dette Europas grønneste arrangement? Øyafestivalen har i mange år iverksatt flere grep for å bli mer miljøvennlig. Til sommeren kan det bli slutt på øl i engangsplastglass. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Årets festivaler blir grønnere

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Mest sannsynlig har vi altså tilbakelagt vår aller siste, norske festivalsommer med ølglass av engangsplast.

Allerede i 2018 vedtok EU å forby engangsplast – et regelverk som trer i kraft fra neste år. Og dersom vår egen regjering holder ord, vil engangsplast forbys her hjemme allerede fra sommeren av.

– Plastproblemet vil løses av seg selv dersom regjeringen følger opp ambisjonene om at det norske forbudet skal ligge i forkant av EUs innføring av loven, sier daglig leder Tone Østerdal i Norske konsertarrangører.

På Øyafestivalen produseres rundt 55 tonn avfall i løpet av festivalens fire dager i Tøyenparken. Da lønner det seg å gjøre avfallet så miljøvennlig som mulig: I fjor innførte festivalen drikkebegre i flerbruksplast og bioplast, og matemballasje som brytes ned til jord.

Festivalen har også sluttet å gi vekk gratis regnponchoer til regnvåte festivalgjester, og tilbyr heller utleie av støvler og vanntett tøy – for å nevne noe. Øyafestivalen har flere ganger uttalt at den høythengende ambisjonen er å bli Europas mest bærekraftige arrangement.

I flere år har Natur og Ungdom hjulpet til med å rydde opp på Øyafestivalen. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)

Grønne festivaler over hele kontinentet

Flere europeiske festivalarrangører har gått i bresjen for å fullstendig eliminere plast fra arrangementene sine. Inspirert av det britiske initiativet «Drastic on Plastic», forpliktet nylig 60 franske festivaler seg til en rekke plastfrie tiltak: Droppe gratis goodiebags med plastinnhold, bytte ut plast med andre materialer som tre, og sørge for nok steder å tappe vann for tørste festivaldeltagere – og samtidig forby salg av plastflasker.

– Vi ser en stadig høyere bevissthet rundt såkalte «handouts» fra samarbeidspartnere, forteller Østerdal.

– Stadig flere artister leverer grønne ridere, og publikum forventer klima- og miljøløsninger når de oppsøker festivaler og andre kulturopplevelser.

Deler kunnskap og inspirasjon

Norske Konsertarrangører jobber aktivt med å spre kunnskap og erfaringer fra arrangører som allerede har tatt grep og kuttet i bruken av engangsplastikk, påpeker Østerdal.

Daglig leder Tone Østerdal i Norske konsertarrangører. (Foto: Presse)

– Da blir terskelen for å iverksette de nødvendige tiltakene mye lavere. Å ta grønne valg trenger ikke å være hverken dyrt eller vanskelig, men det lønner seg i et økonomisk perspektiv, sier hun.

Kulturlivet må dessuten fungere som inspirasjonskilde, mener hun:

– Kunst- og kulturaktørene har en unik mulighet til å påvirke folks bevissthet og holdninger. Vi jobber jo i et felt som bidrar til å fylle folks liv med innhold. Vi treffer mennesker i en situasjon der de søker å være del av noe større enn seg selv.

Festivaler er forbilder

Daglig leder Anita Bui i Greener Events er enig med Østerdal.

– Å jobbe med å kutte plast er nødvendig og tidsriktig. Vi, Norge og verden, trenger strukturelle endringer. Det er initiativer som dette som er med på å drive frem innovative produkter, og føre frem flere forbud og krav, sier Bui.

Kunst- og kulturaktørene har en unik mulighet til å påvirke folks bevissthet og holdninger.

Kan kutte flere tonn plast

Greener Events ble etablert i 2009 av snowboarder Terje Haakonsen og filantrop Jan Christian Sundt. Initiativet arbeider for å gjøre både kultur- og idrettsarrangementer mer miljøvennlige, og har blant annet jobbet med festivalen Way Out West i Sverige, Bislett Games og Bylarm.

– Om bare tre til fem store kultur- og idrettsarrangementer i Norge kutter ut engangsartikler i plast, kan vi med det alene fjerne tonnevis med plast. Det så vi blant annet med innføringen av flerbruksglass på Øyafestivalen i fjor, påpeker Bui.

Dalig leder Anita Bui i Greener Events. (Foto: Presse)

I tillegg til at tiltakene fjerner avfallet i seg selv, bidrar det også til en sterk signal- og smitteeffekt, mener Bui:

– Det bidrar til at flere miljøvennlige løsninger kommer på banen.

Festivalenes flyskam

Festivalene og konsertarrangørenes store verkesår, er likevel den CO2-ineffektive transporten av internasjonale artister som flyr jorda rundt for å stille opp for fans og publikum. En gjennomsnittlig ettertraktet DJ har et karbonavtrykk på fem og en halv gang mer enn en gjennomsnittlig britisk borger, viser en utregning gjort av popkulturnettstedet Stamp the Wax.

Å sørge for at artister reiser mer energi-effektivt var også noe daværende kulturminister Trine Skei Grande (V) poengterte tidligere i år da hun gjestet kick-off-arrangementet for utarbeidelsen av et Grønt veikart for kultursektoren.

Det er ikke umulig å kutte ut flyreiser og samtidig opprettholde et mangfoldig konserttilbud i hele landet.

Festivaler og konsertarrangører må samarbeide bedre for å transportere artister på en smartere måte, argumenterte Grande.

– Noen festivaler i Norden samarbeider om å få artister flytt inn til vår region, for så å sende dem på kryss og tvers med tog mellom festivalbyene, opplyser Østerdal i Norske konsertarrangører, men legger til at mer samarbeid trengs.

– Er det slik at festivalarrangører føler de må bøte på flyskammen ved å lage grønne festivaler?

– Jeg tror mange blir mer bevisste på flyreiser, men jeg synes det er kontraproduktivt å snakke om skam. Vi oppfordrer til turnésamarbeid og bruk av miljøvennlig transport der det er mulig, men vi bor i utkanten av Europa og i et langstrakt land, så det er ikke umulig å kutte ut flyreiser og samtidig opprettholde et mangfoldig konserttilbud i hele landet, sier Østerdal.

Annonse
Annonse
Annonse