Kjører på med reinsdyr og full julerulle: Ronny Pøbel, som muligens er på vei inn i Guinness rekordbok for å ha utgitt 36 egenskrevne julesanger – når man inkluderer årets 24 kalenderlåter. 

 

Voices of Wonder

Her kommer julemusikken

Publisert: 13. november 2019 kl 08.19
Oppdatert: 7. august 2020 kl 13.53

Det nærmer seg jul – og det går ikke ubemerket hen i platebransjen. Som pøser på med juleutgivelser.

Rekorden har utvilsomt Ronny Pøbel her på berget: Han er ifølge plateselskapet klar for inntreden i Guinness rekordbok som den artisten som har står bak flest julesanger.

– Det er blitt 36 julesanger som jeg har skrevet selv, sier Ronny Pøbel til NTB.

Det rekordstore antallet skriver seg ikke minst fra punkrockerens nært forestående julekalender, der han slipper én låt digitalt per dag i hele adventstiden.

«Julestjerner», som også samles på en vinylutgivelse, byr på låttitler som «Sokker igjen», der Ronny Pøbel fastslår at «nissen ække min venn så det blir vel sokker igjen», så vel som «Gå rundt et jævla juletre» – og «Jul på AA», om å ha blackout og ty til Anonyme Alkoholikere-møte.

– Jeg er glad i jul, jeg altså, bedyrer Ronny Pøbel, som siden 2007 likevel har sørget for å synge også om dem som har det fælt i julen – en trend som en rekke norske kolleger nå later til følge etter.

Silya var Grinchen

Saken fortsetter under annonsen

Silya Nymoen er stikk motsatt: Hun hadde aldri tenkt å lage juleplate. Men nå kommer den likevel, fordi fansen ønsket det.

– Jeg hatet julen! Jeg var Grinchen! Det var nok fordi jeg bodde i New York, vekk hjemmefra og litt sårt. Da jeg kom hjem skulle vi som en spøk sette opp juleshow – og gjøre motsatt av kirkekonsertene. Det var så gøy at jeg begynte å pynte i november, hevder Silya.

Så begynte julekonsertpublikummet, som ifølge Silya selv liker hennes viltre juleshow, å mase om et album. Derfor tilbragte Silya og julebandet hennes, The Bad Santas, sommermåneder med å spille inn julesanger til «Happy Holidaze». Skjønt julesanger:

– Jeg har tatt ting jeg liker veldig godt inn i showet mitt, selv om de ikke handler direkte om jul – men kanskje er kjent fra julefilmer og Disney, sier Silya – og ramser opp alt fra «Bella Notte» til "'Zat You, Santa Claus» og «You're A Mean One, Mrs Grinch». Hun velger også å dykke ned i nostalgiske perler, uten å prøve egen penn, og sier til NTB:

– Å skrive nye julelåter er vanskelig: Alt er gjort.

Julesanger fra store og små

Musikere i spennet fra barnestjerner til sanne veteraner er alle å høre med julesanger nå.

Saken fortsetter under annonsen

For eksempel slo veteranene i deLillos sine pjalter sammen med sitt eget yndlingsband, No. 4, og utga sangen « Juleøl, nysnø og Jesus ». Som vi ifølge låtteksten liker – iallfall i desember måned.

Magne Furuholmen må også kunne regnes som en veteran. Hans «There Goes Another Year», fra det utradisjonelle og mørke julealbumet «White Xmas Lies», er årets offisielle julelåt for Frelsesarmeen.

– Alt forsterkes i julen og blir så tydelig. Det koselige er ekstra koselig, det triste er ekstra trist. Er man utenfor, er man ekstra utenfor, sa Furuholmen til NTB om bakgrunnen for juleplaten, som han håper er «til trøst og ettertanke».

Yngst ut i julesangkarusellen er eMMa, som altså er Emma Gunnarsen – den 11 år gamle lillesøsteren til Marcus & Martinus, som er ute med låten « Det er jul ».

Hopper etter Selma

Eva Weel Skram har allerede etablert seg med én ny juleklassiker, «Selmas sang» fra NRKs julekalender «Snøfall» fra 2016. Nå prøver hun seg med en ny julesang, kalt «Falle til ro».

Den ble sluppet allerede 25. oktober, og handler ifølge omtalen om det å ta seg tid til å finne roen med sine nærmeste i julen. «Kanskje vil jula gi ennå litt beire tid til å sjå alt som vi streva med», synger hun i teksten – skrevet sammen med julesangspesialist Trygve Skaug.

Saken fortsetter under annonsen

«Falle til ro» er blant de nye juleinspirerte låtene som blir å høre i den nye Netflix-serien «Hjem til jul», som lanseres 5. desember.

Netflix-generert julemusikk

Også Skaar og Fay Wildhagen har skrevet sanger til «Hjem til jul», som Per Olav Sørensen har regi på sammen med Anna Gutto. I serien har «Ring meg»-kjente Gabrielle Leithaug en slags Kirsten Giftekniv-rolle.

Skaars låt «It's Christmas After All» ble sluppet sist fredag. Hun sier at mange julelåter er en hyllest til julen, der de fokuserer kun på fryd og glede.

– Denne låten går ut til de som ikke bare gleder seg til jul, sier Hilde Skaar.

Fay Wildhagens «Promise» er også ute, og ble kalt «en pompøs perle» av nettstedet 730. Den speiler hennes forhold til julen, som ifølge plateselskapet både er «veldig nostalgisk, magisk, men også melankolsk»,

Gjør julecovere

Saken fortsetter under annonsen

Fjorårets «Idol»-vinner Øystein Hegvik har en coverversjon ute av Maria Menas juleklassiker «Home For Christmas», spilt inn etter at bestemoren – som alltid kom på julebesøk – gikk bort.

– Når jeg nå hører låten ser jeg for meg bestemor som kommer gående opp den snødekte trappen til huset vårt. Det er sårt å tenke på at dette er noe jeg aldri mer vil oppleve. Jeg har laget min egen versjon for å gjenoppleve at hun kommer «hjem» til jul, uttaler Hegvik.

Sandra Lyng har to julelåter ute – der hun på den ene covrer selveste julespesialisten Carolas sang «Himlen i min favn». Den andre har Lyng skrevet selv. «Julefantasi» er ifølge plateselskapet stilet til «dem som ikke gleder seg til jul» – inspirert av H.C. Andersens eventyr «Piken med svovelstikkene».

Klassikere til jul

Damekoret Cantus har albumet «Fryd» ute, beskrevet som en musikalsk reise i møtet mellom den norske morsskikkelsen, som hvert år tryller frem julen for barna gjennom allslags juleforberedelser, og den kristne morsskikkelsen, Maria – som ga Guds sønn til menneskene. Her er folketoner så vel som klassiske julesanger.

Susanne Lundeng byr på et helt album med julefolketoner fra Nordland under tittelen «Kimer i klokker» – med et drag av jazz og kirkemusikk.

Herborg Kråkevik har under arbeidet med det litterære julehefter «Juleroser» også løftet frem nyskrevne, norske julesanger. Mens albumet først kommer i 2020, er hun å høre på singelen «Gled deg», – med tekst og musikk av Lars Saabye Christensen og Mathias Eick.

Saken fortsetter under annonsen

Julelyd utaskjærs

Av julemusikk med opphav utenfor Norges grenser kan man for eksempel gå rett over grensen til svenskenes Zara Larsson. Hun har nemlig laget låten «Invisible» til Netflix-animasjonsfilmen «Klaus», som er å se fra fredag.

  • John Legend har sammen med Kelly Clarkson #MeToo-vasket sangteksten til juleklassikeren «Baby It's Cold Outside», som nå er å høre. Det forarger datteren til Dean Martin, som først spilte den inn i 1959. Til Good Morning Britain uttalte Deana Martin: – Han burde skrive sin egen sang om han ikke liker denne.

  • Robbie Williams synes alle gode ting er to når det kommer til julelåter, og er ute med «Rudolph» og «Christmas (Baby Please Come Home)» med gjesteopptreden fra Bryan Adams.

  • Julelåtdebutant er canadiske Alessia Cara, som prøver seg med « Make it to Christmas » – der hun ber kjæresten om å holde ut til jul fordi hun ikke vil feire alene.

  • Dypere alvor er det i Lukas Grahams « Here (for Christmas) ", som handler om hans avdøde barndomsvenn – og hvordan julen uten ens kjære kan være.

  • Andre nye sanger ut fra Jonas Brothers etter comebacket tidligere i år, er også brødretrioens første julelåt – kalt «Like It's Christmas».

  • En samler med riktig så ambisiøs tittel er «The Greatest Xmas Songs», med et utvalg som spenner fra Elvis og 60-tallet via Chris Rea, Band Aid og Queen på 70- og 80-talet og frem til 90-tallet og i dag med Mariah Carey, Justin Bieber og Coldplay.

 

Ledige stillinger – kulturjobb