Over tusen krittpiper ble funnet samlet på denne måten i leira der Barcode ligger i dag.

Foto: Beate Kjørslevik / Stiftelsen Norsk Folkemuseum / NTB

Museum inviterer til et dykk ned i Oslos maritime historie

Publisert: 10. juni 2022 kl 08.19
Oppdatert: 10. juni 2022 kl 08.21

Utstillingen åpner fredag 17. juni. Over 50 skipsvrak er funnet i Bjørvika, og publikum vil få se en rekke funn i museet på Bygdøy.

– Et av de største skipene vi fant, vil bli stilt ut akkurat som det ble funnet, uten noen form for rekonstruksjon, sier arkeolog Hilde Vangstad ved museet,

I snart 20 år har det foregått arkeologiske utgravninger i Bjørvika. Nylig ble ytterligere en båt funnet i utgravningene på Sørenga.

–Vi forventet jo å finne noen vrak, men vi hadde ikke sett for oss en skipskirkegård av så stort omfang, sier Vangstad.

Så langt har arkeologene funnet over 50 vrak, de eldste fra 1300-tallet, men de aller fleste er fra slutten av 1500-tallet og tidlig 1600-tall.

Funnene i Bjørvika har gitt et helt unikt bilde både nasjonalt og internasjonalt av hvordan båter ble bygd og brukt i senmiddelalderen og tidlig moderne tid. Det er også funnet store bryggeanlegg, og en lang rekke gjenstander, som våpen, keramikk og krittpiper.

Man kommer nært på hverdagslivet i middelalder-Oslo, forteller Vangstad.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette er et helt nytt bilde av trafikken på den tiden. Dette er en tidsepoke hvor fremveksten av tømmereksport har ekstremt stor betydning for Oslo og Norges vekst, sier hun.

Bjørvika viser viktigheten av menigmann for byen og landets handel og økonomiske vekst.

­–De mindre båtene som var eid og styrt av borgerne, var avgjørende for at handelen skulle kunne gå sjøveien. Og uten sjøveien ville det vært nært umulig å gjøre handel på denne tiden, sier hun.

Ledige stillinger – kulturjobb