SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes mener kulturminister Abid Q. Raja må fjerne styreleder Grete Ellingsen ved Nordnorsk Kunstmuseum.
Terje Pedersen / NTB

SVs nestleder lover å bytte ut styret ved Nordnorsk Kunstmuseum dersom de rødgrønne vinner valget

Publisert: 24. mars 2021 kl 08.34
Oppdatert: 24. mars 2021 kl 08.34

Rødgrønne politikere fra Troms mener at hele styret i Nordnorsk Kunstmuseum må trekke seg, og at kulturminister Abid Q. Raja må komme på banen.

Nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes kaller det som har utspilt seg ved Nordnorsk Kunstmuseum det siste året en tragedie. Han vil ikke ta stilling til hvem som hadde rett i konflikten mellom tidligere direktør Jérémie McGowan og styret, men mener at det som skjer nå er en ødeleggelse av en norsk kultur institusjon på et nivå han aldri har sett maken til i Norge. Det i seg selv gjør Grete Ellingsen diskvalifisert til å fortsette som styreleder, mener han. Han sier at Kulturminister Abid Q. Raja må fjerne Ellingsen som styreleder.

Også Cecilie Myrseth i Ap og Sandra Borch i Sp stiller seg bak Fylkesnes. Myrseth mener hele styret må gå av og overlate til andre å rydde opp og bygge opp tilliten igjen. Borch, som selv er same fra Sør-Troms, mener museets omdømme er alvorlig svekket, spesielt overfor det samiske kunstnermiljøet i landsdelen og sier det hele er en skandale for både Nordnorsk Kunstmuseum og formidling av samisk kunst og kultur.

I rettsaken mellom tidligere direktør McGowan og museet, som McGowan tapte 15. mars, hevdet den tidligere direktøren at årsaken bak oppsigelsen hans var at styreleder Ellingsen var imot hans vektlegging av samisk kunst- og kulturtradisjoner. Dette ble avvist som ren løgn av Ellingsen selv, men satte likevel sinnene i kok.

Nylig vedtok derfor Samisk kunstnerforbund å frata Nordnorsk kunstmuseum retten til å dele ut John Savio-prisen.

I tillegg trakk tre av museets styre- og varamedlemmer seg på mandag fordi de mente museets omdømme og faglige integritet er blitt svekket som følge av styreleders opptreden. Tidligere har museets administrative leder nylig sagt opp sin stilling i protest, og styret har heller ikke klart å finne en etterfølger til McGowan i direktørstolen selv om det er over et år siden de sa ham opp.

Torgeir Knag Fylkesnes mener det nå haster å gjenopprette museets tillit.

Saken fortsetter under annonsen

– Dersom vi vinner valget til høsten, er noe av det første vi skal gjøre, å sparke det gjenværende styret og umiddelbart innsette et styre med folk som har høy tillit og respekt i det nordnorske kunstmiljøet, sier SV-nestlederen til Klassekampen.

Ledige stillinger – kulturjobb